Vene politoloog: Nobeli preemia oleks pidanud saama Medvedev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev Foto: COVI/ Scanpix

Venemaal ei olda rahul sellega, et Nobeli rahupreemia anti USA presidendile Barack Obamale.

Vene politoloogi Leonid Poljakovi arvates oleks pidanud rahupreemia saama hoopis Venemaa president Dmitri Medvedev, kirjutab STT.

«Viimase aasta tulemuste põhjal oli tegelik kandidaat Dmitri Medvedev. 2008. aastal ähvardas maailmas kolmas maailmasõda. Gruusiast alguse saanu ei leevendunud mitte Obama, vaid Medvedevi tõttu,» selgitas Poljakov.

Poljakovi arvates manipuleeris Gruusia president Mihheil Saakašvili kahe suurvõimuga, saates oma väed Lõuna-Osseetiasse.

«Ta arvestas sellega, et Venemaa ei saa agressioonile vastata, kuna kardab NATO vastulööki. Saakašvili mängis suurriikidega ja provotseeris nendevahelist sõda,» on Venemaa majandusinstituudi õppejõu Poljakovi seisukoht.

Ta jätkas, et Medvedev oli see, kes Saakašvilile rahu peale sundis, mitte keegi selline, kes räägib rahust, kuid ei tee selle heaks mitte midagi.

«Rahvusvaheliste suhete soojenemine ei ole ainult Obama ainuisikuline saavutus. Ilma Medvedevi-poolsete sammudeta oleks see võimatu olnud,» lisas politoloog.

Venemaalt on sama tüüpi arvamusi kuulda olnud ka poliitikute suust.

«President Obama on väga erilise vaatega poliitik. Kuid on väga kurb, et Nobeli komitee ei märka selliseid rahu eest võitlejaid nagu president Dmitri Medvedev ja peaminister Vladimir Putin,» sõnas Moskva linnavalitsuse asejuht Andrei Metelski.

Vene duuma asejuht Oleg Morozov oli samuti hämmingus, miks Nobeli rahupreemia Barack Obamale anti.

«Ma ei suuda Nobeli komitee motiive mõista. Ütleme nii, et kui mina oleksin selle komitee juht, siis oleks rahupreemia saanud hoopis teine isik,» selgitas Morozov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles