Havel hoiatas suhetes Venemaaga naiivsuse eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Václav Havel.
Václav Havel. Foto: SCANPIX

Kommunistliku impeeriumi lagunedes veretut sametrevolutsiooni juhtinud kunagine dissident ja Tšehhi president Václav Havel hoiatas suhetes Venemaaga naiivsuse eest.


NSV Liidu lagunemise järel taasiseseisvunud Tšehhoslovakkia liitriigi ja pärast niinimetatud sametlahutust kaheks ametiajaks Tšehhi Vabariigi presidendiks valitud Havel tõdes maailma ühele suurimale uudisteajakirjale Newsweek, et suhetes Venemaaga on oluline säilitada valvsus.

«Ma arvan, et me peame olema ärkvel. Venemaa praegune poliitika on oluliselt tõstnud meie tähelepanu ja ma arvan, et on mõningaid märke Venemaa katsetest laiendada oma mõjuvõimu palju keerukamal viisil kui varem,» ütles Havel mullust Vene-Gruusia augustisõda ja Moskva-Kiievi gaasitüli kommenteerides.

Tuntud näitekirjanik ja ühiskonnategelane hoiatas, et Venemaa võib gaasikraanid taas kinni keerata. Ta viitas võimalusele, et Venemaa võib Ida-Euroopa riikide poliitilisel karistamisel ära kasutada ka sealsetes ettevõtetes omandatud osalust. «Ma ei taha tekitada paanikat. Ma tahan öelda, et me ei tohiks olla naiivsed,» lisas Tšehhoslovakkia taasiseisvumisliikumisele poliitilise ja kultuurilise hääle andnud Havel.

Pinged Ukraina ja Gruusia ümber lahvatasid üha teravamalt käsikäes nende kahe riigi jõupingutustega liituda lääne poliitiliste ning julgeolekustruktuuridega, eeskätt NATOga, mis polnud meeltmööda Venemaa võimuladvikule. Haveli sõnul jagavad alliansi ja euroliidu liikmesriigid küll kindlaid ühisväärtuseid, kuid tema kinnitusel ei saa laienemisel ära unustada ka geograafilist aspekti.

«NATOst ei saa teist ÜROd. See peab olema geograafiliselt selgelt määratletud,» möönis Havel, kelle hinnangul kulgeb see geograafiline orientiir mööda Venemaa läänepiiri.

Külma sõja sümboliks kujunenud Berliini müüri langemise 20. aastapäeva eel tõdes Havel, et paljud vanema generatsiooni inimesed tunnevad Nõukogude aega meenutades nostalgiatunnet. «Nostalgiaks on objektiivne alus, sest kommunistid hoolisid üksikisikust sünnist surmani - see on midagi, mis on praeguseks kadunud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles