Soome kaitseminister: Afganistanist tuleb lahkuda lähitulevikus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis teenivad Soome sõdurid Kabuli rahvusvahelisel lennuväljal.
Afganistanis teenivad Soome sõdurid Kabuli rahvusvahelisel lennuväljal. Foto: Evelyn Kaldoja

Afganistaniga seotud eesmärgid tuleb uuesti üle vaadata nii, et sealt saaks lahkuda lähitulevikus, rääkis Soome kaitseminister Jyri Häkämies.


Valimiste ajaks sinna saadetud soomlased pääsevad kodumaale vastavalt kavandatule, vahendas

YLE.


Minister Häkämies pole rahul Afganistani-operatsiooni tulemustega, uute hinnangute andmine on pooleli.

«On mitmeid istungeid, kus neid uuesti üle vaadatakse. Seda pole mõtet eitada. Tulemused ei rahulda, vaja on teha uusi plaane, et saada paremaid tulemusi,» rääkis ta.

Ministri sõnul peaks operatsioon kestma aastaid, aga mitte aastakümneid. Ettevõtmise eesmärgiks peab olema see, et aastate jooksul võtavad afgaanid vastutuse maa tulevikust oma kätte.

«Nende armeed suurendatakse, see õpetatakse välja ja nad hakkavad ise vastutama. Afganistanist ei saa kunagi lääneeuroopalikku riiki,» rääkis ta.

Minister pooldab senisest enamate läbirääkimiste korraldamist mõõduka opositsiooniga. «Sõjalise kriisihaldamise kõrvale tuleks tekitada poliitiline keskustelu ja luua tingimused, et nõupidamistelaua taha koguneks võimalikult palju osapooli. Ja sellega võiks kaasneda see, et lähitulevikus leitakse aeg, mil sealt lahkuda,» rääkis Häkämies.

Iltalehti värske gallup näitas, et suur osa soomlastest toetab Afganistani-operatsiooni, kuid pole nõus saatma sinna Soomest lisajõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles