Hispaania hümn saab lõpuks uued sõnad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: AFP / Scanpix

Hispaania sportlased saavad viimaks taas laulda kaasa rahvushümni muusika saatel, sest meedia andmetel on ametlikule meloodiale lõpuks välja valitud ka uued sõnad.

«Kuningliku marsi» minevikus kasutusel olnud sõnadest loobuti 1975. aastal, kuna neid seostati liigselt kindral Franco parempoolse diktatuuriga, vahendas AFP.

Kohaliku väljaande ABC andmetel on aga kuueliikmeline erikomisjon, mille kutsus kokku rahvuslik olümpiakomitee, nüüd 18. sajandi kiiretempolisele palale välja valinud neli uut värssi tuhandete konkursile esitatud ettepanekute seast.

Hümn algab sõnadega «Kaua elagu Hispaania / Me laulame koos / selgel häälel / ja ühe südamega» ning lõppeb motoga «Õiglus ja suurus / demokraatia ja rahu».

Valiku teinud erikomisjoni kuulusid muusikateadlane, ajaloolane, kirjandusekspert, jurist ja helilooja, aga ka kahekordne olümpiavõitja purjetamises Theresa Zabell. Oma otsusest teavitasid nad olümpiakomiteed eile, teadis ABC.

Ajalehe sõnul peab hümni sõnad heaks kiitma ka parlament, misjärel avalikustatakse see pidulikult 21. jaanuaril, kui selle kannab orkestri saatel Madridis ette maailmakuulus hispaania tenor Plácido Domingo.

«Kuningliku marsi» meloodia valis välja Carlos III, kes andis 1770. aastal korralduse mängida seda avalikel üritustel, misjärel võeti see ajapikku hispaanlaste seas omaks rahvushümnina. Sõnad lisas esimest korda meloodiale aga alles Franco, kelle surma järel neist taas loobuti.

Tagasi üles