Jaapan: USA sõjaväelased võivad Okinawale jääda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõdurid Futenma sõjaväebaasis.
Ühendriikide sõdurid Futenma sõjaväebaasis. Foto: AFP / Scanpix

Jaapani lõunapoolseima Okinawa prefektuuri kuberneri kinnitusel võivad Ühendriikide sõdurid saarele edasi jääda.


Kuigi Jaapani uus vasaktsentristlik valitsus on andnud mõista, et soovib USA sõdurite lahkumist Okinawast ja isegi Jaapanist, kinnitas Okinawa prefektuuri kuberner Hirokazu Nakaima kuu enne Ühendriikide presidendi Barack Obama visiiti, et sõdurid ei pea Futenma sõjaväebaasist lahkuma, vahendas AFP.

Okinawa suhe USA sõduritega on eriti keerukas, kuna Teise maailmasõja lõpu eel toimus seal USA sõdurite pealetung, mille tagajärjel suri umbes neljandik Okinawa tsiviilelanikkonnast. Okinawast saigi peaaegu USA koloonia, Jaapanile anti võim saarel tagasi 1972. aastal.

Obama ametiajal täitub 50 aastat Jaapani-USA julgeolekulepingu sõlmimisest, kuid analüütikute hinnangul võivad kahe riigi liitlassuhe nõrgenema hakata. Okinawa kuberner nõudiski keskvalitsuselt selgemat poliitikat võimaliku Futenma sõjaväebaasi ümberpaigutamise osas.

Futenmas teenib praegu rohkem kui pool saareriigis viibivast 47 000 Ühendriikide sõdurist, kuid kohalikud elanikud muretsevad lennukimüra ja keskkonnakahjude suurenemise pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles