Karmikäelist bin Ladenit köitsid kiired autod

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: Reuters / Scanpix

Osama bin Ladeni poja ja naise kirjutatud raamatus väidetakse, et maailma esiterroristiks peetav mees oli karm isa, kes keelas mänguasjad ja moodsad koduseadmed, kuid samas armastas loodust ning kiireid autosid.


Väidetavalt end Afganistani ja Pakistani piirialal varjava terrorivõrgustiku Al-Qaeda liidri lähikondaste eestvedamisel ilmub selle kuu lõpus raamat, milles bin Ladeni naine Najwa ja neljas poeg Omar kergitavad saladusloori salapärase mehe isiklikult elult, vahendas AFP.

Elulooraamat annab harvaesineva võimaluse piiluda väidetavalt maailma vapustanud terrorirünnakute organisaatori igapäevaellu ja tema isiksuse kujunemisloosse. Raamat kirjeldab muu hulgas ka seda, kuidas teismeline bin Laden puutus esimest korda kokku islamiekstremismiga ning mis sundis teda Saudi Araabiast Pakistani, Sudaani, Afganistani ja seejärel ka väidetavalt Ühendriikidesse reisima.

17-aastaselt bin Ladeniga abiellunud Najwa kinnitusel külastasid nad vahetult pärast 1979. aastal Iraanis toimunud islamirevolutsiooni Ühendriike. «Me olime seal ainult kaks nädalat,» väitis Najwa raamatu kaasautorile Jean Sassonile. Naise sõnul peatusid nad Indianapolises ja Los Angeleses, et kohtuda Islami õpetlase ning usuliidri Abdullah Azzamiga.

Seejärel kirjeldatakse, kuidas maailma otsituim mees, kelle pea eest on välja pandud 50 miljonit dollarit (540 miljoni Eesti krooni), saabus Pakistani ja Afganistani, et juhtida sissivõitlust NSV Liidu sõdurite vastu. Kommunistliku impeeriumi sõdurid tungisid juba 1979. aastal Afganistani, kuid kohtasid seal ees tugevat vastupanu ning olid lõpuks sunnitud taanduma, sest sõja võitmine oli võimatu. Raamatus meenutab bin Ladeni poeg Omar isa pajatusi toonastest lahingutest.

Kangelasena Afganistanist Saudi Araabiasse naasnud bin Laden pani kodus maksma karmi korra. Laste karistamine oli tavaline, neil oli keelatud naerda ja nalja visata. Lisaks sellele ei tohtinud spartalikus elamises kasutada moodsat kodutehnikat. Näiteks kurdab Omar, et bin Laden ei lubanud emal kliimaseadet sisse lülitada ega külmkappi kasutada.

Hoolimata sellest jumaldas bin Laden kiireid autosid, väidetavalt kuulus talle vähemalt üks kuldne Mercedes ja kiirkaater. «Mitte miski ei rahuldanud teda rohkem, kui võtta päev vabaks selleks, et sõita pikaks jalutuskäiguks kõrbesse,» kirjeldas Najwa, kelle kinnitusel meeldis ta mehele ka maisi ja päevalilli kasvatada.

Najwa kinnitusel tohtis ta pärast pulmi suhelda vaid pereringi kuuluvate inimestega. Samas kirjeldab viimati oma abikaasaga 2001. aastal suhelnud Najwa oma mehe suhteid teiste naistega.

Kuigi bin Ladeni poeg on oma lapsepõlve kujutanud üsna rõõmutu perioodina, näiteks kirjeldab ta seda, kuidas isa pojad joogiveeta kõrbesse või mägedesse ronima saatis, leidis ta oma isa kohta ka kiitvaid sõnu. Tema sõnul oli bin Laden imeline ratsutaja, kes rääkis vabalt inglise keelt ja oli tuntud matemaatikageenius. Omari kirjelduse kohaselt oli tema isa oma võimete poolest nii tuntud, et oli aeg, kui nende koju tulid taskukalkulaatoritega mehed, kes soovisid bin Ladeni peastarvutamisoskused proovile panna. Omari kinnitusel jäi võitjaks tavaliselt tema isa.

Lisaks sellele kirjeldab Omar, et tema isa armastas süüa täidetud suvikõrvitsat ja puuvilju, eriti mangosid, juua teed kahe tüki suhkruga ning kuulata raadiost BBCd.

Najwa ja Omar bin Laden elavad nüüd Egiptuses. Nad ei ole Osama bin Ladeniga suhelnud alates 2001. aastast, mil Ühendriigid pärast riiki 11. septembril tabanud terrorirünnakuid 7. oktoobril Afganistani tungisid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles