Afganistani sõjaväelane: Talibanile ei maksa vaid britid ja ameeriklased

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelane Helmandis.
USA merejalaväelane Helmandis. Foto: AFP / Scanpix

Kõik Afganistanis NATO operatsioonis osalevad väed peale Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide maksavad mässulistele enda rahule jätmise eest raha, vahendas ühe Kabulis töötava Afganistani armee ohvitseri uudisteagentuur AFP-le öeldud sõnu tänane ajaleht The Times.

«Me teadsime, et Itaalia väed maksid Sarobis valitsusvastastele selle eest, et neid ei rünnataks,» kinnitas seesama anonüümne Kabuli allikas AFP-le. «Meil on infot NATO vägede koosseisus teenivate Itaalia sõdurite samasugustest kokkulepetest lääneosas Herati provintsis.»

The Times tuli eile välja väitega, et Itaalia sõjavägi on mitmel pool Afganistanis maksnud Talibani mässulistele raha selle eest, et nood nende sõdureid ei ründaks.

Traagilise pöörde võttis juba mullu juunis väidetavalt Ühendriikide ja Itaalia vahel diplomaatilise skandaali tekitanud praktika aga siis, kui Itaalia sõdurid andsid Kabulist itta jääva Sarobi piirkonna üle Prantsuse kolleegidele. Vähem kui kuu aega pärast itaallaste kirjelduste kohaselt rahuliku piirkonna ülevõtmist langes prantslaste konvoi seal varitsuse ohvriks. Selles hukkus 10 ja sai vigastada 21 prantslast.

Timesi väitel ärritas itaallaste ajal vaguratena püsinud mässulisi see, et kokkulepetest mitte midagi teadnud prantslased hakkasid jõuliselt patrullima piirkondades, mille itaallased olid mässuliste kätte jätnud. Vägede vahetusest teadmatud mässulised arvasid seepeale, et itaallased on nende kokkulepet murdnud.

Tänaseks oli Times ja ka uudisteagentuur AFP leidnud aga veelgi allikaid, kes kinnitasid süüdistusi itaallaste kohta. Kohalik Talibani keskastme komandör Mohammed Ismayel rääkis telefoniintervjuus lehele, et ta ei tea midagi rahast, küll aga kinnitasid ülemused, et itaallased nende kontrollitavatele aladele ei tule ja vastutasuks ei tohiks nemad ka rünnata.

«Kui Prantsuse sõdurid tulid Sarobisse, hakkasid nad meie vastu rünnakuid korraldama,» meenutas Ismayel. «Mõnda aega me ei teadnud, et need on prantslased, ja arvasime, et itaallased on murdnud kokkulepet ja hakanud meid ründama. Hiljem saime infot, et need ei ole Itaalia sõdurid, need on prantslased. Siis me hakkasime nendega võitlema.»

Pärast mässuliste võigast veresauna konvois sõitnute kallal, korraldasid NATO väed järgmistel päevadel mitu vastulööki, tappes mitmeid selle piirkonna mässuliste juhte. Mitu terroristi kõrvaldasid Prantsuse eriüksuslased seal ka veel hiljem järgenud karistusoperatsioonide käigus.

Timesiga rääkinud Afganistani valitsusametniku sõnul tapsid ühe Herati provintsis itaallastelt raha saanud mässuliste komandöri Ghulam Yahya Akbari USA eriüksuslased. «Talle maksti [rahu säilitamise eest], aga ta kasutas seda raha lihtsalt uute võitlejate värbamiseks,» rääkis afgaani ametnik. «Ta sai Itaalia kodanikelt arstiabi, raha ja Itaalia valitsus oli temaga läbi oma luureagentide regulaarselt kontaktis.»

Ka korruptsiooniküsimustega tegeleva Integrity Watch Afganistani direktor Lorenzo Delesgues kinnitas, et Timesi väited on usutavad. Ta lisas, et itaallased polnud ilmselt esimesed, kes valitsusvastastele raha andsid. Tänavu aasta alguses ilmus samas väljaandes lugu, mis väitis, et Talibanile ja teistele kohalikele kurjategijatele maksavad rahulejätmise eest Afganistanis töötavad eraturvafirmad.

USA ja Briti sõjaväelased, kes AFP allika väitel on ühed vähestest, kes terroristidele raha ei anna, teenivad Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis. See on praegu Afganistani kõige kriitilisem piirkond, kus leiab aset kõige rohkem mässuliste rünnakuid ning hukkub kõige rohkem NATO ja Afganistani enda sõdureid. Seal teenivad ka mõlemad Eesti kompaniid: Estcoy-8 Briti ja Estcoy-E Ühendriikide väejuhatuse all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles