Tšehhid toetavad Lissaboni leppe asjus Klausi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Václav Klaus
Václav Klaus Foto: Reuters/ Scanpix

Suurem osa tšehhe toetab euroskeptikust presidenti Václav Klausi, kes nõuab Euroopa Liidu Lissaboni leppe allkirjastamise eest tšehhidele erandi tegemist, kuid peaminister kardab, et presidendi sammud kahjustavad riiki.

Klaus vihastas möödunud nädalal Tšehhi valitsust ja teisi ELi riike teatega, et tema on valmis reformileppele alla kirjutama, kui tšehhidele tehakse sellesse erand, mis kaitseks neid pärast Teist maailmasõda Tšehhoslovakkiast välja saadetud sudeedisakslaste võimalike varanõuete eest, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet.

Klaus on ainus ELi liider, kes ei ole veel lepet allkirjastanud. Tema allkirjata lepe jaanuaris ei jõustu, nagu teised ELi riigid sooviksid.

President on leidnud mõttekaaslase tšehhi rahvas, kelle seas tõstab tänini aegajalt pead hirm kolme miljoni väljasaadetud sudeedisakslase varanõuete ees.

Agentuuri Median küsitlus näitab, et 65 protsenti tšehhidest toetab Klausi ja kardab, et Lissaboni leppe jõustumise korral on sakslastel võimalik esitada varanõudeid Tšehhi õigussüsteemist mööda minnes.

Kolme neljandiku arvates ei peaks Klaus tagasi astuma, kui ta leppele alla ei kirjuta.

Tšehhi peaminister Jan Fischer ütles aga reedel äriliidrite konverentsil, et Klausi viimasel hetkel esitatud nõudmine kahjustab riiki tõsiselt.

«Liikmesriikidel on õigus end solvatuna tunda, see ei ole ainult Tšehhi Vabariigi asi,» ütles ta.

ELi lepe on heaks kiidetud parlamendi mõlemas kojas ja praegu peab valitsus Klausiga läbirääkimisi tema nõudmiste üle. Valitsus on valmis püüdma läbi rääkida teiste ELi riikidega, kui Klaus tõotab leppele hiljem alla kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles