Moldova kommunistid püüdsid nurjata Venemaalt laenu saamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistliku partei valimisplakatid Moldovas.
Kommunistliku partei valimisplakatid Moldovas. Foto: AP / Scanpix

Moldova kommunistid palusid enne võimult lahkumist Moskvat peatada Chisinaule laenu andmist, väidab peaminister Vlad Filat.

Filat ütles täna usutluses Interfaxile, et ta arutas laenusaamist eelmisel nädalal Venemaa asepeaministri Igor Šuvalovi ja rahandusminister Aleksei Kudriniga.

Filati sõnul on Moldova valitsus huvitatud Venemaalt 150 miljoni dollari laenamisest.

Ent kohtumisel Vene ametiisikutega oli Filat tema sõnutsi enda üllatuseks kuulnud, et eelmine valitsus oli palunud laenuandmise peatada.

«See oli küll kummaline palve olukorras, kus riik on suures rahahädas. Me taastame läbirääkimised. Olen tutvunud kahe riigi rahandusministeeriumi vahelise lepingu kavaga. Seal on punkte, mille üle võib läbi rääkida, tagasimaksmise aeg, intressi suurus jne. Kuid üldiselt on laenutingimused meile soodsad,» ütles Filat.

Tema sõnul jätkuvad läbirääkimised pärast 26. oktoobril, mil allkirjastatakse Moldova ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) memorandum.

Filat täpsustas, et laenuraha suunatakse riigieelarve defitsiidi finantseerimisele.

«Kui me midagi ette ei võta, siis kasvab puudujääk aasta lõpuks 8,5 miljardi leini (800 miljoni dollarini), mis moodustab 16 protsenti SKPst. Seejuures väheneb SKP eelmise aastaga võrreldes 8 protsenti. Vaat millise majanduse me saime eelmiselt võimult,» ütles Filat.

IMFi missioon asus Moldovas tööle 14. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles