Ukrainas algab presidendivalimiste kampaania

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina praegune president Viktor Juštšenko
Ukraina praegune president Viktor Juštšenko Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas käivitub esmaspäeval presidendivalimiste kampaania, riigipea valitakse tuleva aasta 17. jaanuaril.


Esinevalt eelmistest valimistest on kampaania kestust vähendatud 120-lt 90 päevani.

Kandidaatide esitamine algab 20. oktoobril ja lõpeb 6. novembril.

Kandidaadi registreerimiseks tuleb maksta 2,5 miljoni grivna (3,3 miljoni krooni) suurune tagatisraha, mis makstakse pärast valimisi tagasi ainult kahele teise vooru pääsenud kandidaadile.

Kandidaatide registreerimise viimane päev on 13. november. Kandidaadiks registreeritud pretendet või alustada valimiskampaaniat, mille rahastamine peab käima ainult tema valimisfondi ja riigieelarvest eraldatud vahenditest.

Erinevalt varasematest kampaaniatest ei ole kandidaatide valimisfondidele ülempiiri kehtestatud.

Valimiste võitjaks loetakse kandidaat, kes kogub üle poole valimas käinud kodanike häältest. Kui esimeses voorus jääb president valimata, korraldatakse 7. veebruaril teine voor.

Keskvalimiskomisjon peab valimistulemused teatavaks tegema hiljemalt 17. veebruaril.

Küsitlustulemuste järgi on suurimad edušansid eelseisvatel valimistel Regioonide Partei liidrile Viktor Janukovitšil ja valitsusjuht Julia Tõmošenkol. Janukovitšit toetas septembri lõpus 28,7 ja Tõmošenkot 19 protsenti respondentidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles