Slovakkia võib taotleda erandit Lissaboni leppes

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia peaminister Robert Fico.
Slovakkia peaminister Robert Fico. Foto: Reuters / Scanpix

Slovakkia võib taotleda Euroopa Liidu Lissaboni leppes erandit, et kaitsta end võimalike sõjajärgsete varanõuete vastu, kui Tšehhil see saavutada õnnestub, ütles pühapäeval Slovakkia peaminister.

Tšehhi president Vaclav Klaus, kes ainsa ELi liidrina ei ole reformilepet ratifitseerinud, ähvardas seda senikaua mitte allkirjastada, kuni Tšehhi versioonis ei ole vastavat klauslit lisatud.

Klausi sõnul on tema nõudmise peamine eesmärk takistada Teise maailmasõja järel riigist välja saadetud kolme miljoni sudeedisakslase peredel nõuda kohtu kaudu hüvitist niinimetatud Beneši dekreediga hõivatud maade eest.

Slovakkia peaminister Robert Fico sõnul võib tema valitsus taotleda samasugust klauslit, kui nende kunagine föderatsioonipartner selle plaanis õnnestub.

«Me ei jäta Slovakkiat ebamäärasesse seisu, kui tunneme, et üks endisesse Tšehhoslovakkiasse kuulunud riikidest on enda jaoks läbirääkimistel erandi saavutanud,» sõnas Fico telekanalile CT24.

Tšehhoslovakkia jagunes rahumeelselt 1993. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles