Egiptlased nõuavad Nofretetet tagasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nofretete kuju.
Nofretete kuju. Foto: Reuters / Scanpix

Berliini Neues Museumi laupäevane taasavamine on taas hoogu juurde andnud ka Egiptusele, kes nõuab tagasi üht Saksa muuseumi kuulsamatest eksponaatidest – 3300 aasta vanust kuninganna Nofretete büsti. 

Egiptuse antiikvarade eest vastutav ametnik Zahi Hawass on viimastel päevadel korduvalt öelnud Saksa ajakirjanikele, et kuninganna kuju kuulub tema kodumaale, märgib ajaleht The New York Times. Hawassi sõnul on nad alustanud uurimist, selgitamaks, kuidas vaarao Ehnatoni kaasa kuju 1913. aastal Saksamaale jõudis. Egiptlase sõnul peavad sakslased skulptuuri neile tagasi andma, kui selgub, et omandasid selle ebaseaduslike võtetega.

Saksa kunstivarade ekspertide väitel said nad büsti igati seaduslikult ja kõik dokumendid on korras. Ka kahtlevad nad, kas tuhandeid aastaid vana kuju kannataks enam sünnimaale tagasi lennutamist ja kas Egiptusel ikka oleksid sobivad tingimused selle säilitamiseks.

Kairo pahameelele annab New York Timesi teatel hoogu juurde nende kultuuriministri Faruq Hosni ebaõnnestunud kandideerimine UNESCO juhiks. Hosni kandidatuuri maailmaorganisatsiooni etteotsa aga kõigutas ennekõike tema enda mullune sõnavõtt Egiptuse parlamendi ees, kus ta tõotas, et kui peaks leidma mõnest Egiptuse raamatukogust mõne Iisraeli raamatu, põletab ta selle isiklikult ära.

Päev pärast Hosni lüüasaamist süüdistas Hawass Prantsusmaad Egiptuse muinasvarade omastamises ning nõudis nende tagastamist päritoluriigile.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles