Saksa radioaktiivseid jäätmeid hoiti Venemaal vabas õhus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Saksa firma Urenco, mille radioaktiivsed jäätmeid hoiti Siberis vabas õhus, lubab nüüd, pärast paljastamist, ajakirja Der Spiegel võrguväljaande teatel, et peatas jäätmete Venemaale saatmise ning ladustab uraanijäätmed edaspidi Saksamaal, kus selles vallas valitsevad karmimad standardid.

Spiegeli teatel seisis mullu suvel Kapitolovo raudteejaama juures 55 teraskanistrit tuumajäätmetega. Enamik sealt vaid kiviviske kauguses rongi oodanud inimesi ei osanud aimata midagi halba, sest radiatsiooni eest hoiatav ohumärk oli liialt väike.

Üks neist reisijaist juhtus siiski olema Greenpeace'i Sankt Peterburi haru juht Dmitri Artamonov. Tema naasis Kapitolovosse peagi raditatsiooni mõõtmise seadmetega. Selleks hetkeks oli kiirituse tase Artamonovi teatel nii kõrgel, et ka Vene standardite kohaselt tulnuks inimesed evakueerida. Lisaks olnuks reisirong tema sõnul suurepäraseks relvaks terroristidele. 

Kapitolovos seisnud kanistrid olid teel Novouralskisse. Need oli sinna saatnud Saksamaal Gronaus tegutsev firma Urenco. 1990ndate keskpaigast on see ettevõte Venemaale saatnud 27 300 tonni tuumajäätmeid. Kuigi Urenco räägib ümbertöötlemisest, jääb 85 protsenti nende saadetavatest uraanijäätmetest tegelikult siiski Venemaale, kus seda hoitakse Spiegeli teatel vabas õhus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles