Kanerva peab SMS-skandaali pärast loobuma välisministri portfellist

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Ilkka Kanerva
Soome välisminister Ilkka Kanerva Foto: Reuters / Scanpix

Soome välisminister, koonderakondlane Ilkka Kanerva peab erakonnakaaslaste otsuse kohaselt oma postilt lahkuma mõne nädala eest lahvatanud skandaali tõttu, millesse valitsuse liige sattus ühe strippari telefonile saadetud lühisõnumite pärast.

Valitsuskoalitsiooni kuuluva koonderakonna Kokoomus esimees, rahandusminister Jyrki Katainen kinnitas erakonna uudisteportaalile Verkkouutiset, et Kanerva ei saa välisministrina jätkata, vahendasid YLE ja Helsingin Sanomat.

Katainen kinnitas, et arutas esmaspäeva õhtul Kanerva endaga kujunenud olukorda ja tema käitumist põhjalikult ning sellest tulenevalt sündis ka raske otsus, mille tegemisel arvestati kogu üldpilti, sealhulgas nii ministri järelemõtlematust eraelus, tema hilisemaid segaseid selgitusi kui ka usaldusväärsuse kadumist.

Kokoomuse juht tunnistas, et Kanerva osas oli selliseid kahtlusi juba mullu kevadel, kui kaaluti välisministri kandidaate, ent siis olevat erakonnakaaslane andnud lubaduse hoiduda skandaalidesse sattumisest, mida ta aga pidada ei suutnud.

Soome uueks välisministriks pole veel kedagi pakutud, ent tõenäoliselt selgub see nimi juba täna ennelõunal. Vabariigi peaminister Matti Vanhanen viibib praegu visiidil USAs, kuid on olnud ühenduses nii Kataineni kui ka president Tarja Haloneniga.

Kanerva mobiiltelefonilt stripparile ja pornonäitlejale Johanna Tukiainenile saadetud paarikümne flirtiva ja seksuaalse alatooniga laetud tekstisõnumi sisu avaldas täna ka kõmuleht Hymy, mis on mõne nädala eest meediatormi põhjustanud skandaali kajastamisega saanud suurt tähelepanu.

SMSid olid saadetud jaanuaris ja veebruaris ajal, mil poliitik täitis nii välisministri kui ka Euroopa Julgeoleku ja Koostöönõukogu esimehe kohuseid ning viibis ringreisidel erinevates riikides. Otseselt seksist avaldatud sõnumites siiski ei räägita.

Kanerva täna ilmselt avalikkuse ette pressikonverentsile ei ilmu, sest välisministeeriumi andmetel on ta võtnud endale haiguslehe, märkis Helsingin Sanomat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles