Haiitilased läksid kõrgete toiduhindade pärast kauplusi rüüstama

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiitilased jooksmas politsei eest pakku tänavaturul saareriigi pealinnas Port-au-Prince'is.
Haiitilased jooksmas politsei eest pakku tänavaturul saareriigi pealinnas Port-au-Prince'is. Foto: Reuters / Scanpix

Kariibi meres asuva Haiiti saareriigi lõunaosas vallandus protestilaine viimastel kuudel järsult tõusnud toiduainete hindade vastu, mis paisus rüüstamiseks ja lõhkumiseks tänavatel.

ÜRO teatel puhkesid rahutused Les Cayese linnas, kus neljapäeval rünnati rahuvalvajaid ka tulirelvadega, vahendas Reuters. Rüüstajate meelevalda sattusid linnas nii kauplused kui ka rahvusvahelise organisatsiooni kaubakonteinerid. Mitmel pool süüdati poed põlema ning meedia teatel hävis tules ka kaks sinikiivrite sõidukit.

Kohalike võimude teatel astusid märatsejatele vastu valitsuse julgeolekujõud ning veriseks muutunud kokkupõrkes hukkus vähemalt neli inimest. Lisaks sai paarkümmend inimest vigastada.

Haiiti samast piirkonnast pärit senaator Gabriel Fortune mõistis vägivalla karmilt hukka. Selle puhkemises süüdistas ta aga kriminaalseid tegelasi, kes imbusid rahumeelselt meelt avaldanud protestijate sekka. Samasugusel seisukohal oli ka rahutu saareriigi peaminister Jacques Edouard Alexis.

ÜRO saatis rahutuste järel pingelises õhkkonnas elavasse linna juurde veel sadakond rahuvalvajat. Haiitis teenib kokku veidi alla 9000 brasiillasest sinikiivri ja tsiviilpolitseiniku. Hispaniola saare lääneosas asuvas riigis on viimasel ajal olnud siiski võrdlemisi rahulik, ehkki rahvusvahelisele missioonile tekitab muret kõrge kuritegevuse tase ja sagedased inimröövid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles