Briti konservatiivid astusid sammu lähemale valimisvõidule

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tooride liider David Cameron.
Tooride liider David Cameron. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannias hiljuti tehtud arvamusküsitluse kohaselt ületab opositsiooniliste konservatiivide populaarsus valitsevate leiboristide toetuse koguni 17 protsendiga.


Konservatiivide ehk tooride toetus on 43 protsenti, võrreldes möödunud kuul korraldatud uuringuga on populaarsus tõusnud seitsme protsendi võrra, mis on viimase 12 aasta kõrgeim tase, vahendas Reuters.

Leiboriste toetab 26 protsenti, millega nad edestavad vahepeal arvamusküsitlustes konservatiivide järel teisele kohale kerinud liberaale, keda eelistab 19 protsenti uuringufirma Ipsos MORI küsitluses osalenutest.

Pika edumaaga juhtiv konservatiivide liider David Cameron on seega kõige tõenäolisem peaministrikandidaat ülimalt ebapopulaarseks muutunud leiboristist peaministri Gordon Browni asemel. Seda vaatamata asjaolule, et võrreldes septembriga tõusis mõlema poliitiku toetus, kuid Browni hakkamasaamisega valitsusjuhi ametis on rahul veidi vähem kui kolmandik küsitluses osalenud 996st inimesest.

Ühtalasi on tooride juht avaldanud vastuseisu Euroopa Liidu institutsioone reformivale ja otsustusprotsessi hõlbustavale Lissaboni lepingule, lubades reformileppe valimisvõidu korral rahvahääletusele panna.

Leiboristid on hävinud viimastel kahedel valimistel, sest loovutasid positsioone nii kohalikel kui ka Euroopa Parlamendi valimistel, misjärel mitmed ministrid teatasid tagasiastumisest.

Järgmised üldvalimised peavad toimuma enne 2010. aasta juunit. Cameroni juhitud tooride võit teeks lõpu tosin aastat riiki juhtinud leiboristide võimule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles