Rootsi ajaleht pilkab Soome «väsinud» sõdureid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISAFi vägede koosseisu kuuluvad rootslased Kabulis.
ISAFi vägede koosseisu kuuluvad rootslased Kabulis. Foto: AP / Scanpix

Rootsi ajalehe Aftonbladeti võrguväljaande väitel lahkuvad Soome rahukaitsjad Afganistanist, kes nad on väsinud ja tunnevad koduigatsust.


«Afganistanis viibimine oli soomlastest sõdurite jaoks väga raske,» teatab

ajaleht

.

Kuigi president Tarja Halonen on lubanud, et soomlased jäävad Afganistani, siis tahavad sõdurid sealt ikkagi lahkuda. Nende asemele viiakse sinna «julgemad» rootslased.

Artiklis tsiteeritakse Soome kaitseministrit Jyri Häkämiest, kelle sõnul pole valimiste teise vooru seisukohast soomlaste kojutoomisel mingit tähtsust, kuna Rootsi saadab asemele vajaliku arvu oma rahuvalvajaid.

«Väsinud soomlastest sõdurid asendatakse rootslastega», on lehe pealkiri. Üks teine pealkiri teatab «Soomlastest sõdurid: tahame koju».

Ajalehe väitel on see tugev hoop soomlaste iseloomu pihta, kuna alates 1945. aastast on soomlased koos emapiimaga saanud kaasa teadmise, et soome mehed on tugevad ja julged, mitte nagu rootslased, kes on arad ja pehmekesed.

Soome saatis Afganistani presidendivalimisi turvama 80 rahuvalvajat. Segadus lisajõudude koju toomise ümber sai alguse, kui nii president Tarja Halonen kui välisminister Alexander Stubb olid varem mõista andnud, et lisajõud jäävad Afganistani ka valimiste teiseks vooruks, mis leiab aset 7. novembril.

Soomlased tuuakse koju oktoobris, nagu esialgu plaaniti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles