Hodorkovski ootab režiimivahetust Venemaal

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski Moskva kohtus
Mihhail Hodorkovski Moskva kohtus Foto: Reuters / Scanpix

Kuuendat aastat vangis istuv Vene kütusegigandi Jukos endine juht Mihhail Hodorkovski loodab vabaks saada, kuid tõdeb, et see ei juhtu enne režiimimuutust Venemaal.


Venemaa rikkaimate meeste hulka kuulunud naftakorporatsiooni kunagine omanik ja asutaja ei hinnanud oma vabanemise väljavaateid kõrgeks. «Kui seda tehtaks seaduste järgi, toimuks see varsti. Aga kui nad enam ei karda, ei toimu see kunagi,» tõdes Hodorkovski gazeta.ru´le antud usutluses, vahendas AFP.

Hodorkovski sõnul kardab Kremli võimuladvik, nagu ka kõik teised, oma võimu kaotada. «Miks? Ilmselt seetõttu, et nad pole oma töö kvaliteedis kindlad,» arvas 46-aastane Hodorkovski, kelle hinnangul on poliitilise režiimi muutus Venemaal vältimatu.

«Ma olen veendunud, et autoritaarne režiim 21. sajandi Venemaal on lühiajaline. Alternatiivne olukord oleks riigile fataalne,» tõdes mees, kes kritiseeris peaminister Vladimir Putini ja president Dmitri Medvedevi režiimi, nimetades seda tandemokraatiaks.

2003. aasta oktoobris arreteeriti Hodorkovski süüdistatuna kelmuses, maksudest kõrvalehoidmises ja pettuses ning kahe aasta pärast mõistis Moskva Meštšanski kohus tema ja tema äripartneri Platon Lebedevi üheksaks aastaks vangi. Moskva linnakohus vähendas nende karistust aga kaheksa aastani.

2006 aasta lõpus saadeti mees Tšitaa eeluurimisvanglasse, kus algatati tema suhtes uus kriminaalasi, mille raames süüdistatakse teda ja tema äripartnerit ulatuslikus rahapesus ja miljonite tonnide nafta varastamises. Hodorkovski on kõik süüdistused tagasi lükanud, kuid süüdimõistmise korral võidakse ta mõista veel 20 aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles