Eksperdid: NASA mehitatud kosmoseprogramm on alarahastatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakett Ares I-X Floridas Kennedy-nimelises kosmosekeskuses.
Rakett Ares I-X Floridas Kennedy-nimelises kosmosekeskuses. Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA mehitatud kosmoselennuprogramm on elluviimiseks liialt alarahastatud, ütles sõltumatu ekspertide komisjon eile oma lõppraportis president Barack Obamale.


Üldjoontes kordab 155-leheküljeline dokument komisjoni augustis avaldatud hinnangut, esitades Obama nõunikele viis valikut programmiga edasitöötamiseks.

Komisjoni esimehe Norman Augustine'i sõnul on programm «jätkusuutmatul trajektooril» väheste vahendite tõttu.

Lennundushiiu Lockheed Martin ekspresident ja USA armee endine kõrge ametnik Augustine ütles, et 2004. aastal algatatud programmi Constellation (tähtkuju) eesmärgid on NASA jaoks «närimiseks liiga suur tükk».

USA eelmise presidendi George W. Bushi käivitatud programmi eesmärgiks võeti 2020. aastaks astronaudid Marsile saata.

NASA 18 miljardi dollari suurusest eelarvest kümme miljardit läheb mehitatud kosmoseprogrammile, peamiselt praeguse süstikute põlvkonna järeltulija väljatöötamisele - raketile Ares 1 ja kuukulgurile Orion.

Augustine'i komisjoni hinnangul vajaks programm aga veel vähemalt kolme miljardit dollarit aastas, et võetud eesmärgid täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles