NATO juht kutsub toetama USA Afganistani-strateegiat

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen Foto: AFP / Scanpix

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kutsus t äna alliansi liikmesriike toetama strateegiat, mille on võitluseks Talibaniga välja töötanud USA ja NATO Afganistani vägede ülemjuhataja.


USA kindral Stanley McChrystal tutvustab oma strateegiat täna Slovakkia pealinnas Bratislavas NATO liikmesriikide kaitseministritele ja teeb üleskutse Afganistani rohkem sõdureid saata.

Rasmussen avaldas lootust, et ministrid teevad teatavaks oma suhtumise McChrystali plaanidesse võitluseks pead tõstva mässuga ja Afganistani julgeolekujõudude väljaõppe tõhustamiseks.

NATO juht kinnitas, et Afganistani missioonist ei taganeta ja allianss teeb omalt poolt kõik, et seda saadaks edu.

«Õnnestumiseks peame me aitama Afganistanil saada nii tugevaks, et ta suudaks mässuga toime tulla. Sest ainult nii on võimalik terrorismi vastu võidelda.»

NATO Afganistani-missiooni koosseisus on praegu 65 000 USA ja 39 000 teiste alliansi riikide sõdurit.

McChrystal on esitanud USA presidendile Barack Obamale taotluse veel mitmekümne tuhande sõduri Afganistani saatmiseks, kuid Obama ei ole seni otsust langetanud, kuid on lubanud teha seda enne Afganistani presidendivalimiste teist vooru 7. novembril.

Rasmusseni sõnul tuleb NATO riikide üha skeptilisemaks muutuvale avalikkusele näidata, et Lääs annab vastutuse Afganistani vägedele üle «pigem varem kui hiljem».

«Ma usun kindlalt, et kui me näitame oma riikide elanikele, et asjad edenevad, et tunneli lõpus paistab valgus, toetavad nad meid nii kaua kui vaja,» ütles NATO peasekretär, kelle sõnul on vaja suuremat panust Afganistani vägede väljaõppesse, varustamisse ja rahastamisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles