Tšehhi riigipea on nõustumas Lissaboni leppega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Vaclav Klaus.
Tšehhi president Vaclav Klaus. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi euroskeptikust riigipea Václav Klaus on nõustumas Euroopa Liidu institutsioone reformiva ja otsustusprotsessi hõlbustava Lissaboni lepinguga.


Tšehhi presidendikantselei kinnitusel on Klaus rahul euroliidu eesistujamaa Rootsi vastusega tema nõudele reformileppe muutmiseks, vahendas BBC News.

Klaus on ainus euroliidu riigipea, kes pole reformilepet veel allkirjastanud. Hiljuti jahmatas Klaus nii Tšehhi valitsust kui ELi, teatades, et Tšehhi peab alustama kõnelusi väljajätte saavutamiseks Lissaboni leppe ühe osa üle, kuna see on vajalik, kaitsmaks tšehhe pärast Teist maailmasõda riigist välja saadetud sakslaste võimalike omandinõuete eest.

Tšehhi ja Rootsi on pidanud läbirääkimisi ja kokkulepe loodetakse heaks kiita tuleval nädalal Brüsselis toimuval ühenduse liidrite kohtumisel.

«President [...] sai eesistujalt Rootsilt ettepaneku, mis on vastus tema taotlusele, mis puudutab Lissaboni lepingu ratifitseerimist Tšehhis,» öeldi avalduses, kuid leppe sisu ei avalikustatud. «See ettepanek vastab presidendi ettekujutusele ja sellega on võimalik tööd jätkata.»

Eesistujamaa Rootsi tervitas Klausi otsust ja peaminsiter Fredrik Reinfeldt lubas tööd reformileppe ratifitseerimise nimel jätkata, vahendas EUObserver

Klausil avaneb selleks võimalus alles siis, kui leppele on andnud hinnangu riigi konstitutsioonikohus, mis tõenäoliselt annab ka sel korral Lissaboni lepingule heakskiidu. 

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi 27 liikmesriigi heakskiitu. Kõigi liikmesriikide heakskiiduta ei saa blokk aga muudatusi oma institutsionaalses korralduses läbi viia ja jätkata tuleks 2003. aastal jõustunud Nizza lepinguga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles