USA toetab Iraani tuumakokkulepet

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IAEA peadirektor Mohamed ElBaradei.
IAEA peadirektor Mohamed ElBaradei. Foto: Reuters / Scanpix

USA Riikliku Julgeolekunõukogu esindaja kinnitusel toetab Valge Maja Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuuri (IAEA) esitatud tuumakokkuleppe eelnõud.


«Ühendriigid saatsid oma positiivse vastuse IAEA peadirektori (Mohamed) ElBaradei ettepanekule,» teatas Riikliku Julgeolekunõukogu esindaja Mike Hammer. vahendas AFP.

«Me ootame Iraani vastust,» lisas Hammer. Lisaks Ühendriikidele on eelnõuga, mille eesmärk on Iraani tuumaprogrammiga seotud ummikseisust väljatulemine, nõustunud ka Prantsusmaa ja Vene Föderatsioon.

IAEA esitas üleeile Iraanile ja Venemaale, USA-le ja Prantsusmaale tuumakokkuleppe eelnõu. Mitteametlikel andmetel sisaldab kokkulepe nõuet, et tuumarelva väljatöötamises kahtlustatav islamivabariik saadaks 75 protsenti oma rikastatud uraanist juba sel aastal välismaale, kus sellest saaks kolmanda riigi abiga rikastada islamivabariigi teadusreaktori tarbeks uraani.

Venemaa ja Prantsusmaa on kinnitanud, et võivad Iraanile madalrikastatud uraani toota, kuid Iraan on kinnitanud, et ei soovi Prantsusmaad protsessi kaasata.

Lääneriigid soovivad, et Iraan loobuks oma tuumaprogrammi laiendamisest ja uraani rikastamisest. Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles