Lavrov: Vene sõjaline doktriin vastab rahvusvahelisele õigusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tankid T-72
Vene tankid T-72 Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa uus sõjaline doktriin ja riigikaitseseaduse parandused vastavad rahvusvahelisele õigusele, väidab Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Riigikaitseseaduse parandused nagu ka sõjaline doktriin vastavad täielikult rahvusvahelistele õigusnormidele, tuginevad ÜRO põhikirjale ega tohiks kelleski kartust tekitada,» ütles Lavrov täna Moskvas pressikonverentsil.

«ÜRO põhikirja järgi on jõukasutus võimalik kahel juhul: ÜRO Julgeolekunõukogu otsusel või enesekaitse õiguse teostamiseks relvastatud kallaletungi korral riigile, antud juhul Venemaa Föderatsioonile, või selle kodanikele. Olen veendunud, et seesugust kavatsust ei ole mitte kellelgi, kaasa arvatud meie Ukraina kolleegidel,» ütles Lavrov.

Venemaa Julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev ütles hiljuti, et Venemaa jätab endale tuumarelvapoliitika uues ümberhinnangus õiguse ennetavaks tuumarünnakuks, kui tunneb ohtu oma julgeolekule.

«Ümber on hinnatud tuumarelva kasutamise tingimused vastulöögi andmiseks agressioonile koos tavarelvastuse kasutamisega mitte ainult laiemal tasandil, vaid ka regionaal- või lokaalsõja puhul,» ütles Patrušev.

Vene riigiduuma võttis kolmapäeval teisel lugemisel vastu presidendi esitatud riigikaitseseaduse parandused, mis loovad õigusliku mehhanismi relvajõudude operatiivseks kasutamiseks väljaspool Venemaa piire.

Eelnõu järgi võib Venemaa paisata väed sõtta, et tõrjuda rünnakut tema piiri taga asuvatele väeosadele; et lüüa tagasi või ennetada agressiooni teise riigi vastu; et kaitsta Vene kodanikke välismaal; et võidelda piraatlusega ja tagada laevasõidu ohutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles