Valge Maja ründab vaba ajakirjandust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudistekanali Fox News saade.
Uudistekanali Fox News saade. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi Barack Obama administratsioon on asunud viimasel ajal ründama vaba ajakirjandust, eelkõige presidendi kurssi mittepooldavat traditsiooniliselt vabariiklaste meelset kaabeltelekanalit Fox News.

Viimastel nädalatel on nii Valge Maja avalike suhete juht Anita Dunn, nõunik David Axelrod kui ka presidendi administratsiooni personaliülem Rahm Emanuel asunud avalikult ründama ja naeruvääristama istuva presidendi suhtes kriitilist ajakirjandust eesotsas kaabellevi uudistekanaliga Fox News ja konservatiivse kommentaatori Rush Limbaugh’ga, kirjutas Politico.com.

Analüütikute hinnangul tegeleb Obama meeskond lihtsalt kõigi presidendile mitteustavate isikute ja organisatsioonide marginaliseerimisega.
Lisaks vabale ajakirjandusele on presidendi meeskonna vaenlaste esiritta sattunud ka mõjukas USA Kaubanduskoda.

Kasutades ära Valge Maja mõjuvõimsat platvormi on Obama abid asunud kõiki presidendi kriitikuid marginaliseerima ja naeruvääristama, püüdes väita, et nende tehtav kriitika pole tõsist diskussiooni väärt.

Ettevõtmise eesmärk polegi analüütikute meelest mitte niivõrd konkreetsete presidendi vastaste kahjustamine, kuivõrd nende läbi just vabariiklaste parteile halva maine tekitamine.

Obama meeskonda peetakse erakordselt sisepoliitikakeskseks ning oponentide väiteid, et ei tegeleta riigi valitsemise, vaid võimul püsimise kindlustamisega tõestab kasvõi fakt, et ametisoldud ajaga on Obama kogunud kolm korda rohkem kampaaniaraha kui tema eellane George W. Bush sama aja jooksul. Ja kõike seda tehakse peatseid Kongressi vahevalimisi silmas pidades.

«Nad ju võitsid! Miks nad siis vastavalt ei käitu?» küsis Bushi-aegne Valge Maja pressiesindaja Dana Perrino, nentides, et mida rohkem Obama meeskond võitlust peab, seda rohkem kaitsepositsioonile ta satub.

Eraviisiliselt on Obama administratsiooni töötajad kinnitanud plaani marginaliseerida vabariiklaste partei kui valge nahavärviga lõunaosariikide konservatiivide seltskond.

Arvestades üha suurenevat hispaanikute hulka riigis ning vabariiklaste toetajaskonna praktilist kadumist USA kirdeosariikides (Uus-Inglismaa, New York jm), polegi see plaan poliitikaasjatundjate hinnangul päris ulmeline.

Samas peavad Obama meeskonna mitmed liikmed ühe kaabellevi uudistekanaliga meeleheitliku võitluse pidamist sulaselgeks lolluseks. Lihtsalt seepärast, et üks meediakanal ei jaga valitsuse poliitilisi vaateid, ei peeta tema kritiseerimist õigeks.

Pennsylvaniast pärit esindajatekoja liige Jason Altmire, keda peetakse mõõdukaks demokraadiks, leiab, et võitlus ajakirjandusega on selge viga. «Pole Valge Maja asi hakata kaklema uudistekanaliga,» vahendas Politico.com parlamendiliikme sõnu.

Ka mitmed anonüümseks jäänud Valge Maja töötajad leiavad, et on üsna rumal kulutada niipalju valitsuse auru ära uudistekanaliga kaklemise peale lihtsalt seepärast, et konkreetne meediaorganisatsioon ei nõustu administratsiooni mitmete sammudega.

Vabariiklaste hinnangul on Valge Maja käitumine olemuslikus vastuolus Obama kampaanialoosungitega, mis jutlustasid konsensuspoliitikast ja rahvust ühendavatest ideaalidest. Nad leiavad, et riik langeb üha sügavamasse sisepoliitilisse kriisi, sel ajal kui valitsus peab erasõda ühe telekanaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles