Algab Balkani sõjaroimari kohtuprotsess

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radovan Karadzic (paremal) märtsis Haagis kohtuistungil.
Radovan Karadzic (paremal) märtsis Haagis kohtuistungil. Foto: AFP / Scanpix

Haagis algab homme kohtuprotsess Bosnia serblaste omaaegse liidri Radovan Karadžići üle, keda ÜRO Haagi sõjakuritegude kohus süüdistab genotsiidis.


64-aastasele Karadžićile on esitatud 11 süüdistust genotsiidis, sõjakuritegudes ja inimsusvastastes kuritegudes Bosnia kodusõja ajal aastatel 1992-1995, mil hukkus 100 000 inimest. Süüdimõistmisel ootab teda eluaegne vanglakaristus, vahendas AFP.

«See kohtuprotsess on tähtis ohvrite jaoks, kes lõpuks näevad õigusemõistmist,» ütles sõjakuritegude kohtu peaprokurör Serge Brammertz AFP-le. «Selle protsessi tähtsusest saab kergesti aru, kui rääkida naisega, kes ütleb, et 21 tema pereliiget tapeti ning et mõne kohta ta isegi ei tea, kus nende surnukehad asuvad.»

13 aastat redus viibinud ja mullu juulis Serbia pealinnas Belgradis tabatud Karadžić eitab talle esitatud süüdistusi ja kavatseb end protsessil ise kaitsta. Kohtuotsuseni jõutakse kõige varem ilmselt kahe aasta pärast.

Homme ja ülehomme on kavas prokuröri avalausung, Karadžići kord rääkida on nädala pärast. Samas teatas süüalune sel nädalal, et ei saa kohtu avaistungitest osa võtta, kuna vajab enda sõnul valmistumiseks rohkem aega. Nüüd peavad kohtunikud otsustama, kas istungid edasi lükata või viia need läbi Karadžićita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles