Raadio: Hispaania ja Prantsusmaa lahkusid Manassi baasist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjalennuk C-17 8. mail Manassi õhuväebaasis Kõrgõzstanis.
USA sõjalennuk C-17 8. mail Manassi õhuväebaasis Kõrgõzstanis. Foto: AFP / Scanpix

Hispaania ja Prantsuse sõjaväelased pidid lahkuma Afganistani missiooni jaoks tähtsast Manassi õhuväebaasist Kõrgõzstanis, kuna Biškek ei nõustunud baasi kasutamise lepingut pikendama, teatas täna Hispaania raadio.

Hispaania toimetas Manassis baseerunud umbes 60 sõdurit ja kaks Hercules C-130 transpordilennukit 13. oktoobril ajutiselt Herati baasi Afganistanis, teatas Cadena Ser viitega diplomaatilistele allikatele.

Prantsusmaa viis oma sõjaväelased Biškeki lähedal asuvast baasist samal ajal minema, lisas raadio.

Hispaania kaitseministeerium ei ole raadiouudist veel kommenteerinud.

Kõrgõzstan tühistas baasi kasutamise kokkulepped Hispaania ja Prantsusmaaga märtsis, kui lõpetati ka vastav lepe USAga.

Juunis aga nõustus Kõrgõzstan lubama USA-l Manassi baasi kasutamist jätkata, kui Washington lubas suuremat renti maksta.

Varem sel kuul saatis Hispaania delegatsiooni Kõrgõzstani, et pidada läbirääkimisi baasi edasise kasutamise lepingu sõlmimiseks, kuid kõnelused ei andnud tulemusi, ütles raadiojaam.

Hispaania kaotas Manassi baasi kasutamise õiguse ajal, mil Madrid nõustus suurendama oma sõjalist kohalolekut Afganistanis enne seal 7. novembril toimuvat presidendivalimiste teist vooru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles