Ajaleht: Klaus tahab Lissaboni leppe rahvahääletusele panna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Vaclav Klaus
Tšehhi president Vaclav Klaus Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi president Vaclav Klaus tegi uue katse nurjata Lissaboni leppe ratifitseerimist, tehes ettepaneku panna see rahvahääletusele, kirjutas täna Briti ajaleht The Times.


Klaus saatis konstitutsioonikohtule kirja, milles toetas Tšehhi 17 senaatori ettepanekut hinnata Lissaboni leppe vastavust riigi põhiseadusele, pidades seda dokumenti riigi suveräänsust piiravaks.

Euroskeptikust president märgib oma kirjas, et Lissaboni leppe ratifitseerimine võib nõuda rahvahääletuse korraldamist.

«Lissaboni lepe sisaldab kohustusi, mis tähendavad 'de facto' lahtiütlemist suveräänse riigi põhilistest atribuutidest,» on öeldud Klausi läkituses.

«Kakskümmend aastat pärast meie demokraatia ja iseseisvuse taastamist seisame täna taas silmitsi küsimusega, kas me peame - seekord vabatahtlikult - loobuma suveräänse riigi positsioonist ja delegeerima meie eneste küsimuste lahendamise õiguse Euroopa institutsioonidele, kes asuvad väljaspool meie kodanike demokraatliku kontrolli raame,» toonitas Klaus.

Tšehhi konstitutsioonikohus peab teisipäeval kuulamisi Lissaboni leppe üle.

Klaus on lubanud mitte allkirjastada lepet enne kohtuotsuse väljakuulutamist, mis peaks juhtuma selle nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles