Peterburi kommunistid protestivad Lenini kuju eemaldamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburis Soome vaksali juures seisev Lenin sai kannatada 1. aprillil 2009.
Peterburis Soome vaksali juures seisev Lenin sai kannatada 1. aprillil 2009. Foto: Reuters / Scanpix

Peterburi kommunistid avaldasid täna meelt linnavõimude otsuse vastu möödunud nädalavahetusel salaja eemaldada Vladimir Lenini kuju, mida tänavu 1. aprillil üritati õhku lasta.


Ülemaailmsel naljapäeval aset leidnud plahvatus jättis nõukogude juhi tagumikuta ning kuju eemaldati «pimeduse varjus» laupäeva öösel, vahendas AFP kompartei Peterburi haru täna tehtud avaldust.

Protestiavalduse tegi ka kohalik noorkommunistide organisatsioon, mis nimetas kuju eemaldamist «süngeks päevaks Venemaa jaoks».

Kommunistid olid kavandanud öist vahtkonda, et vältida kuju teisaldamist, ning kutsusid täna võime paigutama Lenin tagasi Soome vaksali esisele postamendile.

Kuju pandi üles 1926. aastal ning on üks esimesi nõukogude skulptuuri näidetest.

Tänavu 1. aprillil lasid vandaalid aga väikese lõhkeseadeldisega Lenini kuju seljale vähem kui meetrise augu. Süüdlasi pole siiani tabatud.

Linnavõimude sõnul restaureeritakse kuju umbes kaheksa miljoni rubla eest ning see pannakse oma õigesse kohta tagasi Lenini 140. sünniaastapäevaks 22. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles