Biljana Plavsic pääses vanglast välja

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biljana Plavsic ja praegu kohtu all olev Radovan Karadžic aastal 1995.
Biljana Plavsic ja praegu kohtu all olev Radovan Karadžic aastal 1995. Foto: Reuters / Scanpix

Endine Bosnia serblaste liider Biljana Plavsic pääses täna ennetäthaegselt vabaks ja lahkus Rootsist, kus teda vangistuses peeti, teatab uudistevõrk AFP.

Rootsi meedia andmeil lendas 79-aastane Plavsic Belgradisse. Ametlikku kinnitust sellele infole pole. «Plavsic viidi täna hommikul Arlanda lennuväljale,» teatas Rootsi vanglateenistuse direktor Lars Nylen. Tema sõnul läks vabanenud naine lennukile ja lahkus riigist.

«Biljana Plavsic oli õnnelik vabanemise üle ning see oli kõik, millest ta tol hetkel hoolis,» rääkis Nylen. «Ta tänas vangla personali ja läks lennukile. See, mis edasi saab, on tema enda otsustada.»

Ajalehe Dagens Nyheter teatel maandub Plavsici lennuk Belgradis kell 14.45.

Plavsic tunnistas ÜRO tribunali ees end süüdi sõja-aastatel 1992-1995 horvaatide ja bosniakkide tagakiusamises. 2003. aasta veebruaris mõisteti ta 11 aastaks vangi. Ta on siiani kõrgeim endise Jugoslaavia ametnik, kes on võtnud 1990ndatel Balkanil toime pandud inimsusevastaste kuritegude eest vastutuse.

ÜRO tribunal otsustas Plavsici vabaks lasta seetõttu, et ta käitus vanglas hästi ja näitas üles kahetsust oma kunagiste tegude suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles