Gazprom soovib sisetarbijatele turuhinda alates 2011. aastast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisselülitusnupp Gazpromile kuuluval Voskressenski gaasitorul.
Sisselülitusnupp Gazpromile kuuluval Voskressenski gaasitorul. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene gaasimonopoli Gazprom direktorite nõukogu otsustas tänasel istungil jääda kindlaks oma otsusele kehtestada alates 2011. aastast sisetarbijatele gaasi turuhind.


«Juhatusele anti korraldus jätkata tööd föderaalsete riigivõimuorganitega üleminekul turupõhimõtetele siseturule tarnitava gaasi hinna kujundamisel alates 2011. aastast,» seisab pressiteates.

Gazpromi juht Aleksei Miller kinnitas nõupidamisel esinedes, et «pariteedi puudumine energiakandjate hindades ning kütustevahelise konkurentsi puudumine Vene turul pidurdavad märkimisväärselt majanduse moderniseerimise protsessi».

«Kui me tõepoolest oleme sihiks seadnud Venemaa majanduse arengu, moderniseerimise, energeetilise efektiivsuse tõstmise, siis tuleb valitsuse varasemad otsused üleminekust ekspordiga võrdselt tulutoovatele turuhindadele täita varem kavandatud tähtajaks - alates 2011. aastast. Vaatamata kriisile, pigem isegi vastupidi, tänu kriisile on praegu ekspordihinnad madalamad,» kuulutas ta.

Gaasimonopol osutab samas, et on praeguseks enamikuga tööstustarbijaist juba allkirjastanud pikaajalised tarnelepped, mis näevad ette hinna turuvalemi kasutamist alates 2011. aastast.

Gazprom müüb üle poole ammutatavast gaasist siseturule, ent 2008. aasta tulemuste põhjal sai 82 protsenti brutotulust gaasiekspordilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles