Saientoloogid mõisteti Prantsusmaal süüdi pettuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saientolooge kaitsnud advokaat Patrick Maisonneuve täna Pariisi kohtus.
Saientolooge kaitsnud advokaat Patrick Maisonneuve täna Pariisi kohtus. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse kohus mõistis riigis tegutseva saientoloogiakiriku täna süüdi pettuses ja karistas seda suure rahatrahviga. Kuigi võimud nõudsid ka liikumise keelustamist, võib see Prantsusmaal oma tegevust jätkata.



Pariisi kohus karistas pealinna saientoloogiakeskust kokku 600 000 euro suuruse trahviga, kuna kiriku liikmed kasutasid oma jüngreid rahaliselt ära, vahendas

YLE

.

Lisaks sellele said neli saientoloogide juhti tingimisi vanglakaristuse, mille pikkus ulatub 10 kuust kahe aastani.

Saientoloogiakiriku kaebasid kohtusse kaks naist, kellest üks väitis, et liikumine manipuleeris teda raiskama 20 000 eurot (312 000 krooni) erinevate kallite toodete peale nagu elektromeeter, mis mõõtvat inimese vaimuenergiat.

Saientoloogiakirik eitab inimeste psühholoogilist manipuleerimist ning kavatseb otsuse edasi kaevata.

Kui mõned riigid, näiteks USA, peavad saientoloogiat usundiks, siis Prantsusmaa on selle liigitanud sektiks ning riigi kohtud on selle liikmeid ka varem pettuses süüdi mõistnud - teiste seas 1978. aastal ka selle rajaja, ulmekirjaniku L. Ron Hubbardi.

Usulahu esindajad peavad endi kohtlemist võimude poolt kaasaegseks inkvitsiooniks ja ütlesid pärast kohtuotsuse väljakuulutamist, et usuvabadus on Prantsusmaal taas löögi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles