Enamik kanadalastest peab monarhiat aegunud nähtuseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla külastavad Kanadat 2.-12. novembril.
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla külastavad Kanadat 2.-12. novembril. Foto: AFP / Scanpix

Briti kuningaperel on Kanadas tõsine maineprobleem, tõdes täna sealne avalik-õiguslik ringhääling CBC, viidates prints Charlesi peatse visiidi eel tehtud küsitlusele. Uudisteagentuuri AFP teatel leidis uuring, et rohkem kui 60 protsenti kanadalastest arvab, et monarhia pole ajakohane, kuigi tunnistab, et kuningaperel on oluline roll nende maa ajaloos.


«See on masendav, tõeliselt masendav Walesi printsi jaoks ning see teeb ta väga kurvaks,» kommenteeris Briti ajalehe The Daily Telegraph toimetaja Andrew Pierce CBC-le. Avaldades veendumust, et ka kuninganna Elizabeth II-le valmistab see pettumuse.

«Kui inimesed on monarhia, kuninganna ja Walesi printsi suhtes ükskõiksed, on nendega lõpp,» arvas Pierce.

Endine Newfoundlandi provintsi peaminister Brian Tobin ütles CBC-le, et küsitlus näitab aina levinumat arvamust, et käes on aeg monarhia kaotamiseks.

«See tundub rumalana, et Kanada riigipea on sündinud teises riigis,» märkis Tobin, leides, et tema kaasmaalastel on aeg leida omal käel mingi lahendus.

Briti troonipärija prints Charles ja tema abikaasa Camilla külastavad Kanadat 2.-12. novembril. Kuninganna Elizabeth ja tema abikaasa prints Philip peaksid vahtralehemaale sõitma tuleval aastal.

Küsitluse viis augustikuus läbi Navigatori-nimeline uuringufirma. Navigator ise tulemusi meediaga jagama ei nõustunud, mistap CBC hankis selle anonüümseid kanaleid pidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles