Põhjala peaministrid lükkasid liitriigi idee tagasi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmari loss Rootsi lõunarannikul, kus 1397. aastal Põhjala riikide liit sõlmiti.
Kalmari loss Rootsi lõunarannikul, kus 1397. aastal Põhjala riikide liit sõlmiti. Foto: Wikipedia.org

Rootsi tuntud ajaloolase Gunnar Wetterbergi ettepanek luua kunagise Kalmari Uniooni sarnane Taani kuninganna Margrethe II juhitav Põhjala liitriik, ei peibutanud täna Stockholmis Põhjamaade tippkohtumisel valitsusjuhte.

Täna Põhjamaade Nõukogu istungjärgu raames peetud pressikonverentsil kinnitasid peaministrid, teiste seas Taani valitsusjuht Lars Løkke Rasmussen, et praegune Põhjala koostöö on piisavalt tugev, tõhus ja valmis vastu astuma üleilmastumise väljakutsetele nii kliima-, keskkonna- kui ka energiaküsimustes, vahendas Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse pressiesindaja.

Wetterbergi tegi palju kõlapinda tekitanud ettepaneku tänases Rootsi päevalehes Dagens Nyheter, tema hinnangul oleks Põhjala liitriik rahvusvaheliselt mõjukam kui Põhjamaad igaüks eraldi, sest Taani, Rootsi, Norra, Soome ja Island moodustavad üheskoos maailmas suuruselt kümnenda majanduspiirkonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles