Ungari Jobbik liitis ELi paremäärmuslased

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt paremäärmusliku Jobbiku partei reedeselt miitingult Budapestis, kus osalesid nende mõttekaaslased teistest samasugustest erakondadest.
Pilt paremäärmusliku Jobbiku partei reedeselt miitingult Budapestis, kus osalesid nende mõttekaaslased teistest samasugustest erakondadest. Foto: Reuters/ScanPix

Ungaris mustlaste ja naabermaa Slovakkia vihkamist õhutav Jobbiku partei uhkustab töövõiduga ELis – neil õnnestus ühte blokki liita viie riigi paremäärmuslased.

­
Jobbiku juhi Gabor Vona teatel hakkab liit esindama sellesse kogunenud parteisid Brüsselis. Euroopa Natsionalistlike Liikumiste Liidu nimekirjas on veel Jean-Marie Le Peni Front National Prantsusmaalt, Itaalia Fiamma Tricolore, Rootsi Natsionaaldemokraatlik Partei ja valloonide Belgia Rahvarinne.

Alliansile pandi alus laupäeval Budapestis. Jobbiku eurosaadiku Zoltran Balczo kinnitusel on samas paadis ka Briti Rahvuslik Partei, kelle esindaja ei viibinud asutamisel seetõttu, et teda läks vaja kodumaal.

Igatahes jõudsid nii Briti Rahvusliku Partei, Front Nationali kui veel mõningate sama suuna erakondade esindajad reedel Budapestis Jobbiku 1956. aasta sündmuste mälestuseks korraldatud miitingule. Korda pidasid seal Jobbiku keelustatud sõjaväelise tiiva Ungari Kaardiväe mundris inimesed, kelle tegevusse politsei Budapest Timesi teatel ei sekkunud.

Vona rääkis internetiportaalile EUobserver, et Budapesti tahtis tulla ka  Austria Vabaduspartei eurosaadik Andreas Möl­zer, kuid oli haiguse tõttu sunnitud eemale jääma. Igatahes olla seegi erakond avaldanud soovi astuda natsionalistlike liikumiste liitu ning läbirääkimised Hispaania ja Portugali parem­äärmuslastega käivat samuti.

Samas leidub ka hulk sama suuna parteisid, kes uuest liidust kõrvale jäävad. Suur-Ungari ideed propageeriva Jobbiku jaoks on vastuvõetamatud näiteks Slovakkia ja Rumeenia marurahvuslased, sest neid naaberriike süüdistavad nad ungari vähemuse diskrimineerimises.

«Me ei osale mitte üheski liidus parteiga, mis on šovinistlik ungarlaste suhtes,» teatas Balczo EUobserverile, «rumeenlased ja slovakid on väga-väga tugevasti ungarlaste vastu.»
Et valloonide rahvarinne juba kuulub uude allianssi, pole tõenäoline näiteks ka see, et liituks hollandikeelsete belglaste Vlaams Belang.

Viimati lõid ELi paremäärmuslased oma ühenduse europarlamendi eelmises koosseisus. Liit pidas vastu mõned kuud, siis läks aga laiali, sest Itaalia rahvusäärmuslased ütlesid halvasti rumeenlaste kohta, mis omakorda solvas nende Rumeenia aatekaaslasi.

Jobbik
•    2003. aastal asutatud Ungari paremäärmuslik partei, täisnimega Jobbik Magyarországért Mozgalom ehk Liikumine Parema Ungari Nimel.
•    Praeguseks kuulub nende saavutuste hulka nii 14,8 protsendi ungarlaste häälte kogumine viimastel eurovalimistel kui ka see, et võimud keelustasid nende sõjalise tiiva Ungari Kaardivägi.
•    Neid on süüdistatud vaenu õhutamises mustlaste, juutide, homoseksuaalide ning Slovakkia ja Rumeenia suhtes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles