Individualistlik kultuur soosib depressiooni teket

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikesed jaapanlannad Halloweeni peol. Uuringute järgi hoiab Ida-Aasia kultuur depressiooni nende maade elanikest eemal.
Väikesed jaapanlannad Halloweeni peol. Uuringute järgi hoiab Ida-Aasia kultuur depressiooni nende maade elanikest eemal. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi geneetiliselt on Ida-Aasia elanikel märksa suurem eelsoodumus depressiooniks, põevad nad seda tänu oma kaitsvale kultuurisüsteemile ühiskonnasüsteemile siiski märksa harvemini kui lääneriikide inimesed, vahendab ajaleht USA Today Illinoisi osariigi Northwesterni ülikooli uuringut.

 
Teadlaste hinnangul seisneb probleem selles, et lääneriikide inimesed on individualistlikumad ja mõtlevad rohkem «minale», samas kui ida on kollektivistlikum ja seal on tähtsam «meie». 
 
Uurimisrühma juhtinud psühholoog Joan Chiao märkis, et kollektivistlikumates kultuurides väärtustavad inimesed rohkem ühiskondlikku harmooniat kui iseennast ning toetavad käitumismudeleid, mis suurendavad grupisisest kooskõla ja vastastikust sõltuvust.
 
Väga individualistlikes kultuurides nagu USA ja Lääne-Euroopa oma väärtustatakse pigem ainukordsust kui harmooniat, pigem väljendusvabadust kui kokkuleppele jõudmist ning seda, et inimene määratleks end pigem omapärase ja grupist erinevana. 
 
Depressiooni tekkel mängivad rolli nii geneetiline sättumus kui ka keskkond. Ning seetõttu võib Chiao sõnul kollektivistlikus ühiskonnas esineda depressiooni harvemini ka neil inimestel, kel on selleks geneetiline eelsoodumus.

Uuringu tarbeks koguti materjali 29 Ida- ja Lääne-Euroopa, Lõuna-Afrika, Lõuna- ja Ida-Aasia ning Lõuna-Ameerika riigist. Northwesterni teadlased uurisid serotoniini transportivat geeni, millel on kaks variant: lühike alleel ja pikk alleel. Lühikese alleeliga inimestel on geneetiline eelsoodumus depressiooni tekkeks.

Varasemad teadustööd on näidanud, et Ida-Aasia inimeste seas esineb ebaproportsionaalselt palju lühikese alleeliga inimesi. Seda kinnitasid ka Northwesterni teadlaste kogutud andmed, millega paralleelselt leidsid nad tõestusmaterjali ka väite kohta, et ida-aasialased on kollektivistlikumad. Uuring näitas, et Ida-Aasia kollektivistliku kultuuriga riikides, kus ligi 80 protsendil inimestest on eelsoodumus depressioonile, esineb seda haigust märksa harvemini kui individualistlikumates piirkondades nagu Lääne-Euroopa ja USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles