Brüsselis hakatakse Stalini mainet puhastama

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin
Jossif Stalin Foto: SCANPIX.

Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA Novosti valmistab koos ühe vähetuntud rahvusvahelise konsultatsioonifirmaga RJI Companies ette kampaaniat, mis muuseas õigustaks Moskva võimuambitsioone ja parandaks Jossif Stalini mainet, kirjutab internetiportaal EUobserver.

Võrguväljaande teatel otsivad nad praegu Brüsselist tipptasemel PR-firmat, kes nende projektile käigu sisse annaks, ning esimene leping puudutaks novembri lõpus Moskvas toimuvat kõrgetasemelist konverentsi Arktikast. Selle ürituse eesmärgiks on näidata Venemaad kui keskkonna- ja energiapoliitika poolest edumeelset riiki ning järgnema peaksid sarnased konverentsid Lähis- ja Kaug-Idas.

Ka pakub RIA Novosti lepingut mainekujundajatele, kes parandaksid üldisemalt Venemaa mainet välismaal. Selle eesmärgiks on kujutada Venemaad kui healoomulist suurjõudu, millel on õigus rääkida USA, Hiina ja ELiga globaalsetest julgeoleku- ja energiaküsimustest. Üks osa tollest kampaaniast peaks tegelema ka Teise maailmasõja eelse ja järgse Nõukogude Liidu paremasse valgusesse seadmisega.

Pakkumistest EUobserverile rääkinud suure PR-firma juht meenutas, kuidas küsis RJI Companies esindajalt: «Kas te tahate, et me ütleksime, et Stalin polnudki nii paha mees?»

«Noh, ma tean, et see on raske,» vastati talle.

«Kas te siis tahate ajalugu ümber kirjutada?» küsinud PR-firma juht seepeale.

«Jah, teatud mõttes» vastatud talle.

EUobserveri teatel Venemaa-sisene Stalini maine parandamise kampaania juba käib. Näiteks viimastes ajalooõpikutes kirjeldatakse Stalinit kui efektiivset juhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles