Briti teadlane: alkohol ja sigaretid on ohtlikumad kui LSD

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstiv narkomaan
Süstiv narkomaan Foto: AFP / Scanpix

Alkohol ja sigaretid on ohtlikumad kui illegaalsed narkootikumid nagu kanep, LSD ja ecstasy, ütles Briti valitsuse uimastinõunik täna.


Professor David Nutt Londoni Imperial College'ist soovitas luua uue süsteemi uimastite klassifitseerimiseks, mis võimaldaks inimestel legaalsete ja illegaalsete ainete kahjulikkuses paremini orienteeruda.

Esikohale asetaks Nutt heroiini, sellele järgneksid kokaiin, barbituraadid ja metadoon, viies oleks alkohol, selgub Londoni King's College'i kriminaal- ja õigusuuringute keskuse väljaandest.

Tubakas oleks üheksandal, aga kanep, LSD ja ecstasy vastavalt 11., 14. ja 18. Pingerea koostamisel on arvesse võetud aine füüsilist toimet, sõltuvust ja sotsiaalset kahju.

«Keegi ei taha öelda, et narkootikumid ei ole kahjulikud. Küsimus on, millises koguses ja ulatuses,» ütles valitsuse uimastinõukogu esimees.

«Me peame leppima sellega, et noortele meeldib eksperimenteerida - narkootikumide ja muu potentsiaalselt kahjuliku tegevusega - ja meie peame kõike seda arvestades kaitsma neid sellel eluetapil kahjude eest.»

Sellepärast tuleks anda inimestele täpsemat ja usaldusväärsemat teavet, seletas ta, ja mitte üritama noori hirmutamisega kahjulikest ainetest eemale tõrjuda.

Nutt ei pea õigeks Briti ministrite hiljutist otsust tõsta seni koos rahustite ja valuvaigistitega C-kategooria aineks arvatud kanep kõrgemasse klassi B, kus on ka näiteks amfetamiin.

Kategooriamuutusega kaasneb kuni 14-aastane vanglakaristus kanepiga äritsemise ja viieaastane selle omamise eest.

Nutti sõnul võeti samm ette risti vastupidiselt teadlaste soovitustele ja tema arvates diskrediteerib see teadustööde andmeid ja saadab üldsusele segase sõnumi.

Nutt möönab, et kanep on kahjulik, aga tema sõnul ei too see kaasa ränki tervisehädasid ja kanepitarvitajate oht psühhootiliste häireteni jõuda on väike võrreldes suitsetajate kopsuvähiohuga.

Teadlane tekitas aasta algul elevust väitega, et ecstasy ei ole kahjulikum kui ratsutamine, ja seda väidab ta ka käesolevas väljaandes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles