Hiina blokeerib Berliini müüri netilehekülge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik Hiinas.
Internetikohvik Hiinas. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina on muutnud ligipääsmatuks internetilehekülje, mis kutsub mikroblogimiskeskkonna Twitter kasutajaid jagama kommentaare Berliini müüri langemise kohta, teatasid lehekülje haldajad täna uudisteagentuuri AFP vahendusel.


Lehekülg oli mõeldud inimeste mõtete ja mälestuste jaoks 20 aasta tagusest müüri langemisest, kuid muutus kiirelt protestifoorumiks Hiina internetitsensuuri vastu, mida kasutajad kutsusid «Hiina suureks tulemüüriks».

3300 kommentaarist 1500 olid hiinakeelsed, ütles projekti berlintwitterwall.com koordinaator Carsten Hein. Lehekülg pole tema sõnul olnud esmaspäeva hommikust saadik Hiinast kättesaadav.

Väljaande China Digital Times teatel kirjutas üks kasutaja: «Härra Hu Jintao, palun lammutage see tulemüür,» mis matkib Ronald Reagani kuulsat 1987. aasta kõnet Berliinis, kui too palus Mihhail Gorbatšovil Berliini müür kaotada.

Teised hiinlased vabandasid lehekülje ülevõtmise eest, kuid juhtisid tähelepanu Hiina internetitsensuuri tõsidusele.

Hiina blokeerib pidevalt netikülgi, mida nimetab ebasobivaks. Ebasobiv võib aga olla nii pornograafia, vägivald kui ka valitsuse suhtes kriitiline info.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles