ELi liidrid nõustusid Tšehhi tingimusega Lissaboni leppes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Jan Fischer (vasakul) ja  Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso eile Brüsselis.
Tšehhi peaminister Jan Fischer (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso eile Brüsselis. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu liidrid nõustusid neljapäeval Tšehhi presidendi Vaclav Klausi tingimusega, mille täitmisel lubas ta allkirjastada Lissaboni leppe reformikava, ütlesid nii Tšehhi kui Brüsseli allikad.


«Tekst kiideti heaks nii, nagu selle pani ette (eesistujamaa) Rootsi,» ütles Tšehhi valitsuse pressiesindaja Roman Prorok ELi tippkohtumisel Brüsselis, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet.

Eesti peaminister Andrus Ansip väljendas pressiesindaja vahendusel BNSile lootust, et põhimõttelised arutelud on täiendava protokolli lisamisega praegu lõppenud.

«Usun, et saame järgmisel korral arutada juba lepingu rakendamisega seonduvat ning tagada sellega tugeva Euroopa Liidu toimimine,» ütles Ansip.

Kohtumisel arutati ka rahvusvahelise kliimaleppe rahastamist, mille arutelud jätkuvad reedel. Ansip avaldas lootust, et siis jõutakse ka kokkuleppele ühises ELi kliimaläbirääkimiste protsessis.

Klaus vihastas varem oma ELi partnereid, kui püüdis leppele allkirja andmata jätta, ehkki Tšehhi parlament oli reformikava juba ratifitseerinud. Kriitikud nägid selles järjekordset katset venitada leppe jõustamisega.

Klausi tingimuseks oli tagada, et lepe ei lubaks endisest Tšehhoslovakkiast Teise maailmasõja järel natsidega koostöö eest välja saadetud sakslastel tulla tagasi oma kinnisvara nõutama.

Teema oli ELi ülemkogu üks peamisi arutelupunkte.

Kokkuleppe sisuks on, et põhiõiguste harta ei kehti Tšehhi siseriiklikule õigusele, mis ei ole seotud EL-i õiguse ülevõtmise või rakendamisega. Sarnane protokoll kehtib varasemast Suurbritanniale ja Poolale, märkis peaministri pressiesindaja.

Londoni tingimused tagavad, et Euroopa Liidu seadused ja kohtud ei oleks ülimuslikud Briti kohtusüsteemi üle. Katoliikliku Poola tingimuseks on, et omasooliste abielusid ei surutaks Varssavile peale.

Tundmatuks jääda soovinud diplomaadi sõnul on Tšehhi lisatingimus võrdne Briti ja Poola tingimusega ning see lisandub hiljem tulevastesse ELi lepetesse, näiteks mõne uue liikmesriigi vastuvõtu puhul.

Tšehhi on ainus riik, mis ei ole veel ratifitseerinud kauaoodatud reformilepet.

Tšehhi ülemkohus vaatab teisipäeval veel üle, kas Lissaboni lepe ei lähe vastuollu riigi põhiseadusega. Kui kohus vastuolusid ei leia, allkirjastab Klaus leppe lähiajal, selgub Brüsselisse tippkohtumisele sõitnud peaministri Jan Fischeri «garantiist».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles