Honeckeri lesk: idasakslased igatsevad vana «head elu»

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Honecker aastal 1986
Erich Honecker aastal 1986 Foto: Wikimedia

Idasakslased igatsevad taga kommunismiaegset «head elu», hoolimata propagandast Saksa Demokraatliku Vabariigi (SDV) diskrediteerimiseks, ütles SDV endise juhi Erich Honeckeri lesk uues videos.


Alates 1992. aastast Tšiilis elav Margot Honecker esineb videos, kus ta tähistab nüüdseks olemast lakanud Saksa DV asutamise 60. aastapäeva. Pidustustel osalevad ka endised pagulased, kes taotlesid Ida-Saksamaalt varjupaika pärast Augusto Pinocheti riigipööret 1973. aastal.

Rühm laulab patriootilise Ida-Saksa laulu ning seejärel peab sirbi ja vasaraga Saksa DV lipu ees seisev Honecker oma «seltsimeestele» saksa keeles lühikese kõne.

«Saksamaal on praegu Saksa DV-le tohutu vastuseis,» ütleb ta. «Pole ühtegi vestlussaadet, filmi ega uudistesaadet, mis ei üritaks Saksa DV mainet kahjustada.»

«Aga see ei mõju,» lisab ta. «Viiskümmend protsenti idasakslastest ütleb, et nende elu on kapitalismi all hullem, et neil oli SDV-s hea elu. Nad ütlevad, mida tahavad, aga inimesed mõtlevad rohkem üha rohkem sellele, mis neil Saksa Demokraatlikus Vabariigis oli.»

Oma juuksevärvi ja karmi hoiaku tõttu nime «lilla nõid» pälvinud Honecker töötas abikaasa kõrval haridusministrina ning paljud idasakslased vihkasid ja kartsid teda.

Youtube'is kättesaadav video salvestati ilmselt 7. oktoobril, kui möödus 60 aastat Saksa DV asutamisest ning umbes kuu aega enne seda, kui jõuab kätte Berliini müüri langemise 20. aastapäev.

82-aastane Honecker mainib eelmisel kuul toimunud valimiste tulemusi, kus kasvas toetus vasakerakonnale Linke, kuhu kuulub Ida-Saksa Sotsialistliku Ühtsuspartei (SED) endisi liikmeid.

«(Saksamaal) on vasakpoolseid jõude. Nad on aktiivsed ja nad saavad rohkem hääli,» ütles ta.

Tema sõnul kahjustab Angela Merkeli paremtsentristlik valitsuskoalitsioon töötajaid, viib töötuse kasvuni ja kärbeteni sotsiaalkulutustes.

«Rahvas ei kannata seda välja. Ended on head. Ma olen optimistlik,» lisas ta.

Honeckerid põgenesid 1991. aastal Moskvasse, et pääseda kohtu ette minemisest, kuid olid sunnitud lahkuma, kui Nõukogude Liit kokku varises.

Erich Honeckerile esitati Saksamaal süüdistused külma sõja ajal toime pandud kuritegude eest, kuid ta vabastati 1993. aastal, kui ta oli haigestunud maksavähki. Ta oli Santiagos lühikest aega oma naisega, enne kui 1994. aastal suri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles