Ilves tervitab ELi otsust kiita heaks Läänemere strateegia

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri
Läänemeri Foto: Alo Lõhmus.

President Toomas Hendrik Ilves ütle Läänemere starteegia heakskiitmist tervitades, et see on Läänemere-riikidele võimalus haarata ohjad.

«Ma tervitan täna Brüsselis toimuval ülemkogul Euroopa Liidu riigijuhtide poolt tehtud otsust kiita heaks Läänemere strateegia,» ütles president Ilves.

«See on algatus, mis sai alguse viis aastat tagasi minu raportist Euroopa parlamendi Balti sõprade grupile, ja mis kasvas edasi Euroopa parlamendi raportiks, mille viis vastuvõtmiseni kaks aastat hiljem Alexander Stubb. Nüüd on sellest saanud Euroopa Liidu ametlik makro-regionaalne strateegia,» ütles Ilves.

Ilvese sõnul on Läänemere strateegia suunatud eeskätt neile ühenduse liikmesriikidele, kes on huvitatud tugevamate ja senisest avatumate sidemete loomisest Euroopa Liidu Läänemere piirkonnas.

«Nüüd sõltub meist, Läänemere maadest, millise sisu me sellele strateegiale anname,» ütles Ilves, sõnastade kolm suuremat eesmärki.

Esiteks on selleks tema hinnangul Läänemere kvaliteedi parandamine. «Just keskkond on üks Läänemere strateegia teemadest, mida tuleb laiendada kõikidele asjassepuutuvatele maadele, kaasa arvatud neile, kelle territooriumil asuvad jõed Läänemerre suubuvad.»

Teine eesmärk on soov maksimaalselt ära kasutada, arendada ja suurendada Euroopa Liidu nelja vabadust - inimeste, tööjõu, kapitali ja teenuste vaba liikumist regioonis. «Selleks saame ja peame sõlmima kokkuleppe, mille tulemuseks on nelja vabaduse osas tänaseni kehtivate teisejärguliste takistuste kõrvaldamine,» ütles Ilves.

Kolmandaks eesmärgiks on uute sünergiate ja koostöövormide loomine. «Kui soovime, et meie ülikoolid, teadlased ning väike- ja keskmise suurusega ettevõtted ellu jääksid ning oleksid edukad ka globaliseerunud maailmas, kus me peame konkureerima Hiina, India ja Ameerika Ühendriikidega, tuleb meil teha senisest efektiivsemat koostööd. Meil peab jätkuma julgust vältida dubleerivaid tegevusi ning aidata kaasa kompetentsikeskuste loomisele,» rääkis Ilves.

«Euroopa Liidu Läänemere strateegia annab Läänemere-äärsetele riikidele võimaluse ohjad enda kätte haarata. Keskendugem ühiselt sellele võimalusele ning leidkem endas tahet tänini kehtivate poliitiliste takistuste kõrvaldamiseks,» pani Ilves südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles