Napoli maffias naistel karjääripiiranguid pole

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Camorra maffia vastane meeleavaldus.
Camorra maffia vastane meeleavaldus. Foto: Reuters / Scanpix

Erinevalt teistest Itaalia maffiatest on naised Camorras jõudnud kõrgeimatesse ringidesse ja nad on vägivaldsed, kirjutab ajaleht The Los Angeles Times.

Leht kirjeldab üht tüüpilist jõukudevahelist arveteklaarimist Lauro linnas. 2002. aastal toimunud tulevahetus autodest kestis seni, kuni kolm inimest sai surma ja neli vigastada. Selles lahingus Cava ja Graziano perekondade vahel osalesid ainult naised. Hukkunuteks olid kaks 50ndates pereema ja üks 16-aastane tüdruk.

Maffiajuhtumitega tegeleva Napoli prokuröri Stefania Castaldi sõnul oli meessoost uurijatel tükk aega raskusi selle uskumisega, et kuritöödega võivad seotud olla ka naised. Ta kirjeldas näiteks juhtumit, kus Napoli klanni liige arreteeriti tema enda magamistoas koos hulga narkootikumide ja relvadega. Kohtunik heitis kõrvale Castaldi palve mõista selle mehe abikaasa kaasosalisena süüdi.

«Naisprokurörid ei alahinda naiste rolli samamoodi nagu paljud meesprokurörid seda minevikus tegid,» selgitas Castaldi. «Kui Camorra maffiaboss ütleks kohtunikule, et tema naine ei tea midagi nende magamistuppa peidetud relvadest, siis meeskohtunik usuks teda. Mina ütlen, et naisel on võimatu mitte teada, mis toimub tema magamistoas.»

Napoli korrakaitsjate sõnul on naised nende kuritegelikes sündikaatides erinevaid rolle täitnud juba kümneid aastaid. Ihukaitsjast bossini.

Napoli politseiülema Vittorio Pisani sõnul on sealne maffia naiste kaasamise osas märksa avatum kui näiteks Sitsiilia Cosa Nostra või Calabria 'Ndrangheta.

«Tänapäeval esinevad naised kõikvõimalikel erinevatel arreteerimisorderitel, mida me väljastame,» nentis Castaldi.

Esimene napollanna, kellele seoses maffiakuritegudega süüdistus esitati, oli Anna Mazza kümmekond aastat tagasi. Pärast oma mehe Gennaro Moccia mõrva kasutas Mazza juhust ja haaras abikaasa järelt maffia juhtohtjad. Mõnda aega tegi ta seda edukalt – liikudes edasi tulusasse ehitustööstusse ja suurendades oma kuritegeliku organisatsiooni mõjuvõimu.

Anna Maria Licciardi tõusis maffia juhiks pärast seda, kui tema isa ja vanem vend arreteeriti. Tippkohale tõusmiseks pidi ta selle rolli oma teiselt vennalt käest võitlema. Kui Licciardi abikaasa vanglast pääses, oli ta sunnitud end vahepeal kuritegelikus maailmas tõestanud naise tegema oma paremaks käeks ka tööalal.

Aastaks 2001 oli Licciardi jõudnud Itaalia siseministeeriumi 30 tagaotsituima kurjategija nimekirja. Nüüd elab see naine oma kodumaa kõige rangema režiimiga vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles