Briti valitsus vallandas LSD kahjulikkuse kahtluse alla seadnud nõuniku

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Lehtikuva

Suurbritannia valitsus otsustas vallandada valitsust kritiseerinud uimastinõuniku, kes peab alkoholi ja sigarette illegaalsetest narkootikumidest nagu kanep, LSD ja ecstasy kahjulikumaks.


Valitsuse teatel seadsid uimastinõuniku David Nutti avaldused ohtu võitluse narkootikumide vastu. Viimase hinnangul tuleks muu hulgas luua uus uimastite klassifitseerimise süsteem, mis võimaldaks inimestel legaalsete ja illegaalsete ainete kahjulikkuses paremini orienteeruda, vahendas AFP.

Esikohale asetaks Nutt heroiini, sellele järgneksid kokaiin, barbituraadid ja metadoon, viies oleks alkohol. Tubakas oleks üheksandal, aga kanep, LSD ja ecstasy vastavalt 11., 14. ja 18. Pingerea koostamisel on arvesse võetud aine füüsilist toimet, sõltuvust ja sotsiaalset kahju.

Nutt polnud rahul siseministri Alan Johnsoni tegevusega, tema hinnangul muutis valitsus uimastiprobleemi poliitiliseks küsimuseks, eirates tahtlikult teaduslikke andmeid.

«Ma pole valmis eksitama avalikkust selliste narkootikumide nagu kanep ja ecstasy ohtlikkusest,» tõdes Nutt BBC-le pärast vallandamist. Ta avaldas lootust, et teadlased mõistavad nüüd valitsuse suhtumist teadusesse.

«On oluline, et valitsuse sõnumid uimastite kohta on selged,» kirjutas minister Nuttile saadetud kirjas, milles Johnson süüdistas oma nõunikku kohustuste ja tööülesannete rikkumises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles