Austraalia opositsioonile ennustatakse ülekaalukat valimisvõitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Tony Abbott.
Austraalia peaminister Tony Abbott. Foto: SCANPIX

Austraalia tänastel valimistel peaks küsitluste kohaselt suurvõidu saavutama Tony Abbotti juhitud konservatiivse opositsioon, edestades ülekaalukalt peaminister Kevin Ruddi Tööparteid.


«Loomulikult on kõik kandidaadid närvilised, aga ma olen enesekindel ja ma olen valmis ning mu meeskond on valmis,» sõnas Abbot ajakirjanikele.

Tema põhilubaduseks valimiskampaanias oli tasustatud lapsepuhkuse süsteemi loomine ning tööerakonna seatud süsinikdioksiidi maksu kaotamine. Lisaks lubas opositsioon võimule saades tegeleda homoabielude seadustamise ja paadipõgenike voo peatamisega.

Sel nädalal tõusis esiplaanile aga opositsioonijuhi pädevus välispoliitikas. Abbot tegi avalduse, et Süüria relvakonflikti tuumaks on vastasseis pahade ja pahade vahel. Peaminister Kevin Rudd nimetas Abbotti lähenemist lihtsustatuks ja lisas, et see demonstreerib opositsioonijuhi ebapädevust välis- ja julgeolekupoliitikas.

Valimisjaoskonnad avati kohaliku aja järgi täna hommikul kell 8 (Eesti aja järgi 1 öösel) ning need sulgusid õhtul kell 6 (Eestis 11 hommikul). Telekanali Sky News korraldatud küsitluse kohaselt võitis opositsiooniline liberaalide-rahvuslaste koalitsioon 150-kohalises esindajatekojas 25 lisakohta, mis teeb konservatiivide kohtade koguarvuks 97. Newspolli küsitluse järgi kaotavad leiboristid 21 kohta ja jäävad 51 kohaga, lisaks võidavad esindajatekojas kaks kohta sõltumatud kandidaadid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles