USA luureametil võib olla andmeid Hammarskjöldi hukkumise asjaolude kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretäri Dag Hammarskjöldi lennuki rusud Sambias Ndola lähedal metsas. Foto 19. septembrist 1961.
ÜRO peasekretäri Dag Hammarskjöldi lennuki rusud Sambias Ndola lähedal metsas. Foto 19. septembrist 1961. Foto: SCANPIX

USA riikliku julgeoleku ametil (NSA) võib olla otsustava tähtsusega tõendeid ÜRO endise peasekretäri Dag Hammarskjöldi hukkumise kohta, teatas esmaspäeval juristide komisjon, kes soovitas ÜRO-l avada uuesti Hammarskjöldi surma asjaolude uurimine.

Hammarskjöld oli aastatel 1953-61 ÜRO teine peasekretär, kelle surm on jäänud üheks külma sõja lahendamata saladuseks. Rootsi diplomaadi lennuk kukkus alla praeguse Sambia territooriumil Ndola lennuvälja lähedal metsas. Peasekretär tegeles enne õnnetust relvarahu vahendamisega ÜRO vägede ja äsja iseseisvunud Kongot killustada ähvardanud mässuliste vahel.

Kongo konflikt põhjustas teravaid rahvusvahelisi pingeid ning Hammarskjöldi surma ümber on tekkinud hulk vandenõuteooriaid, millest paljud keskenduvad jahmatavatele vastuoksustele.

Näiteks: miks kulus vraki leidmiseks vaid mõne miili kaugusel lennuväljast viisteist tundi? Miks väitis Hammarskjöldi ihukaitsja, kes pärast õnnetust veel paar päeva elas, et lennuk plahvatas? Miks rääkisid tunnistajad sädemetest, leekidest, isegi teisest lennukist?

Õnnetus leidis aset külma sõja pingetest lõhestatud sõjapiirkonnas. Kongo saavutas 1960. aastal Belgiast iseseisvuse, kuid loodusvaradest rikkas riigis võitlesid mõju pärast USA, Suurbritannia, Belgia ja Nõukogude Liit. Kõiki nelja on nimetatud ka võimaliku kahtlusalusena Hammarskjöldi surmas.

Tragöödia uurimine pole seni andnud rahuldavaid tulemusi ning ajakirjanik Susan Williamsi 2011. aastal ilmunud raamat «Kes tappsi Hammarskjöldi?» («Who Killed Hammarskjold?») lükkas käima uue spekulatsioonide ringi, osalt ka seetõttu, et autor toetus pealtnägijate tunnistustele, mida varasemad uurimised eirasid.

Uute tõendite kaalumiseks moodustatud neljaliikmelise komisjoni esimees Stephen Sedley ütles esmaspäeval, et vastus mõistatusele võib peituda USA elektroonilise jälgimise agentuuris NSA. Sedley sõnul on «peaaegu kindel», et NSA salvestas raadioülekandeid Ndola lennuväljalt, mille lähedal Hammarskjöldi lennuk alla kukkus, mis tähendab, et USA agentuur võib aidata otsustada, kas ÜRO peasekretär hukkus õnnetuses või vandenõu tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles