Barack Obama: Süüria rünnakut on veel võimalik vältida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama sõnul saab Süüria sõjalist ründamist veel vältida, kui Süüria suhtub tõsiselt keemiarelvade rahvusvahelise kontrolli ettepanekusse.

Venemaa tegi Süüriale ettepaneku anda oma keemiarelvad rahvusvahelise kontrolli alla ning hiljem need hävitada, edastab AFP.

Obama arvates võib Venemaa selline ettepanek olla Süüria probleemi lahendamisel otsustavaks.

Obama teatas eile siiski, et USA ei ole sõjalise ründamise plaanist loobunud, kuid samas kaalutakse Venemaa ettepanekut. Ta rõhutas, et Süüria viimase aja tegutsemine teeb ikkagi ettevaatlikuks.

Obama sõnul uurib välisminister John Kerry Venemaalt ettepaneku üksikasju. Paari päeva sees peaks selguma, kui tõsiselt Süüria seda ettepanekut võtab.

«Tahame näha, milliseks kujuneb Süüria seisukoht ning kuidas see riik edasi tegutseb,» lausus Obama uudistekanalile CBS.

Obama sõnul ei ole ta siiski selles kindel, ka kongress toetab Süüria sõjalise ründamise ettepanekut. Samuti ei ole ta otsustanud,  et kui kongress teda ei toeta, siis kas ta annab käsu Süüria ründamiseks.

Küsitlus ja meeleavaldused on näidanud, et suur osa ameeriklastest ei soovi USA sekkumist Süüria kodusõtta.

Diplomaatiline pööre Süüria küsimuses sai alguse, kui Suurbritanniat Londonit külastanud USA välisminister John Kerry ütles nagu muuseas, et Süüria saab vältida rünnakuid, kui see riik loobuks keemarelvadest. Ta lisas siiski, et see ei ole kuigi tõenäoline.

Vaid viis tundi hiljem teatas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et ta kõnelese keemiarelvadest loobumisest Süüria välisministri Walid al-Muallemiga. Al-Muallemi sõnul oli Venemaa ettepanek hea, kuid ta ei kinnitanud, et Süüria selle ettepaneku kohaselt toimib.

Rahvusvahelise meedia andmetel helistas Kerry hiljem Lavrovile öeldes, et tema Süüria sõnum oli retooriline ning USA ei hakka keerulisi diplomaatilisi mänge mängima. Ta aga lisas, et Kui Süüria suhtub Venemaa ettepanekusse tõsiselt, siis teeb seda ka USA.

Ülejäänud lääneriigid suhtusid Venemaa ettepanekusse samuti ettevaatlikult. Briti peaminister David Cameron avaldas muret, et see plaan võib olla vaid taktikavõte.

Saksamaa kantsler Angela Merkel pidas ettepanekut huvitavaks, samas lootes, et see ikka ellu viiakse. Samal seisukohal oli ka Prantsusmaa.

Süüria opositsioon peab Venemaa ettepanekut president Vladmir Putini taktikaliseks käiguks kaitsmaks Süüria presidenti Bashar al-Assadit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles