Neli Breiviki veresaunas ellujäänut pääses Norra parlamenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra tööerakonna noorteorganisatsiooni juht Eskil Pedersen (vasakul)ja peaministri koha kaotanud tööerakondlane Jens Stoltenberg Breiviki veresauna ohvreid mälestamas.
Norra tööerakonna noorteorganisatsiooni juht Eskil Pedersen (vasakul)ja peaministri koha kaotanud tööerakondlane Jens Stoltenberg Breiviki veresauna ohvreid mälestamas. Foto: SCANPIX

Neli Norra Tööpartei noort liiget, kes pääsesid eluga paremäärmuslase Anders Behring Breiviki kahe aasta tagusest veresaunast, valiti parlamenti, teatas erakond täna.

Kokku kandideeris üldvalimistel 33 Tööerakonna liiget, kellel õnnestus 2011. aasta 22. juulil Breiviki kuulide eest pääseda, ütles erakonna parlamendifraktsiooni kõneisik Anne Odden.

Kaheksa aastat valitsust juhtinud Tööpartei kaotas parlamendis üheksa saadikukohta ning tõrjutakse võimult. Valimised võitis paremtsentristide juhitud neljaparteiline blokk, mis sai 169-kohalises parlamendis 96 kohta senise võimuliidu 72 vastu.

Breivik ründas sihilikult Tööparteid, süüdistades seda Norra muutumises paljukultuuriliseks ühiskonnaks. Pärast kaheksa ohvrit nõudnud pommiplahvatuse korraldamist Oslo valitsuskvartalis suundus paremäärmuslane Utøya saarele Tööpartei noorteorganisatsiooni suvelaagrisse ja tappis seal 69 inimest.

Norra esmaspäevased valimised sillutasid tee valitsusse immigrantidevastasele Progressiparteile, kuhu kuni 2006. aastani kuulus ka Breivik. Partei on ennast massimõrvarist selgelt distantseerinud, kuid toetab endiselt väga ranget sisserändepoliitikat.

Tööpartei peaminister Jens Stoltenberg kohtus teisipäeva hommikul Norra kuninga Haraldiga ning teatas oma valitsuse tagasiastumisest oktoobri keskel, kui järgmise aasta eelarve on parlamenti saadetud. Stoltenberg ütles pressikonverentsil, et on valmis veetma järgmised neli aastat opositsioonis, kuid ei välistanud 2017. aasta valimiste järel võimule naasmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles