Süüria soovib liituda keemiarelvade keelustamise lepinguga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria välisminister Walid al-Muallem.
Süüria välisminister Walid al-Muallem. Foto: SCANPIX

Süüria soovib liituda rahvusvahelise keemiarelvade keelustamise lepinguga, teatas teisipäeval riigi välisminister Walid al-Muallem.

Muallemi kinnitusel on Süüria valmis avalikustama oma keemiaarsenali ja peatama keemiarelvade tootmise.

«Me tahame liituda Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooniga. Me kavatseme lepingu tingimustest igati kinni pidada, sealhulgas edastama informatsiooni nende relvade kohta,» lubas välisminister.

Organisatsiooni nõuab liikmetelt täielikku informatsiooni, läbipaistvust ja arsenali hävitamist.

«Oleme valmis teatama, kus meie keemiarelvad asuvad, peatama nende tootmise ja näitama nende valmistamise kohti Venemaa, teiste riikide ja ÜRO esindajatele,» lausus Muallem avalduses.

Vene välisminister Sergei Lavrov tegi esmaspäeval ettepaneku allutada Damaskuse keemiaarsenal rahvusvahelisele kontrollile, millega Süüria režiim ka nõustus.

Süüria varudes on umbes tuhat tonni keemiarelvana kasutatavaid aineid, teiste seas sariini ja sinepigaasi, ütles USA välisminister John Kerry teisipäeval.

Kerry ütles kongressis esinedes, et osa kemikaalidest on segamata «binaarkomponendid», teisi hoitakse tõenäoliselt mahutites.

Süüria teatas teisipäeval nõustumisest Vene ettepanekuga anda oma keemiaarsenal rahvusvahelisele kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles