Reportaaž Kölnist: «Pastakaid saate CDU-lt»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kantsler Angela Merkeli vastased peavad valitsusjuhi valimisplakateid sisutühjaks.
Kantsler Angela Merkeli vastased peavad valitsusjuhi valimisplakateid sisutühjaks. Foto: SCANPIX

«Saksamaa on tugev ning nõnda peab see jääma,» teatab vuntsidega liidukantsler Angela Merkel keset Kölni neljarajalist magistraali suurel valimisplakatil.

«Ühiselt edukad,» kuulutab Merkel järgmisel, umbes kümme korda väiksemal plakatil, samuti kaunistatud värskete markerivuntsidega.

«Tugev kesktee, ainult meiega», «Julgusega vaesuse vastu», «Ja sina?» kuulutavad kümned viisakalt naeratavad klantsnäod järjest, kuni nende ainukeseks omavaheliseks erinevuseks muutuvadki värvid. Plakateid on paigutatud kaootiliselt tänavavalgustite, puude ja liiklusmärkide külge – kus vähegi ruumi on. Mõned neist on juba viltu vajunud, paljud on saanud lisakaunistusi agaratelt tänavakunstnikelt.

Niisugune harjumatu vaatepilt on Saksamaal valimiste ajal üsna tavaline. Siin ei pea erakonnad reklaamipinda ostma, vaid võivad eriseaduse alusel mõni nädal enne valimisi oma plakateid igale poole ise üles riputada. Ainuke reegel on, et plakatid ei tohi häirida liiklust. Sama kehtib ka infoputkade kohta: iga erakond võib valida, kui palju ja kus valimiskampaaniat korraldada.

Kölnis algas ametlik valimiskampaania 9. augustil. Plakatid peavad tänavapildist kadunud olema hiljemalt nädal pärast valimisi, 29. septembri keskööks.

«Meil on kogu Kölnis 3500 plakatit,» sõnab roheliste erakonna esindaja Kevin Liebig. Entusiastlik ja rõõmsameelne Liebig seisab roheliseks võõbatud laudputka ees keset Kölni peamist ostutänavat Schildergasset ning selgitab, et inimesed tunnevad isegi poodlemise käigus poliitika vastu suurt huvi. Vaadeldes tunglevat rahvamassi, on seda küllaltki raske uskuda: vaid üksikud peatuvad roheliste putka juures. Neistki vähestest on vaid mõni poliitikahuviline.

«Kõige enam esitatud küsimus on: «Kas teil pastakaid on?»» tunnistab Liebig veidi õnnetult, kuid sekundi pärast lööb mehe nägu jälle särama. «Vastan alati seepeale: «Ei, meil on ainult sisu. Pastakaid saate CDU-lt.»»

REPORTAAŽI VALIMISTEKS VALMISTUVAST KÖLNIST LOE TÄNASEST PABERLEHEST VÕI TASULISEST VÕRGUVERSIOONIST pluss.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles