USA: Süüria küsimuses on kaalul Moskva prestiiž

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jay Carney.
Jay Carney. Foto: SCANPIX

Valge Maja asetas kolmapäeval vastutuse Süüria kriisi lahendamise eest Venemaa õlule, kinnitades, et mängus on Moskva prestiiž.

Valge Maja kõneisiku Jay Carney sõnul on huvitav jälgida Moskva ja Damaskuse jõupingutuste dünaamikat viimase keemiaarsenali rahvusvahelisele kontrollile allutamisel.

«Selles osas, kuidas Vene ettepanekuga edasi liikuda, on nüüd kaalul Moskva prestiiž. Venemaa on Süüria presidendi Bashar al-Assadi lähim liitlane. Kreml on seni blokeerinud rahvusvahelisi jõupingutusi panna Assad oma tegude eest vastutama,» lausus kõneisik.

Carney sõnul sõltub Assad mitmeti Venemaa toetusest. «Oleks loogiline, kui Assadi huvitaks Vene seisukoht mõnel konkreetsel teemal,» ütles ta vastuseks küsimusele, kas Vene initsiatiiv tähendab garantiid, et Süüria režiim tulevikus keemiarünnakuid enam ei korralda, et mitte seada piinlikku olukorda Moskvat kui oma toetajat.

USA välisminister John Kerry kohtub neljapäeval Genfis oma Vene ametivenna Sergei Lavroviga, et arutada Moskva ettepanekut, mille elluviimise plaani Vene pool Ühendriikidele kolmapäeval ka tutvustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles